0
Ущ щането на болка увеличава удоволствието и щастието, които извличаме от живота, показва ново проучване. Пример за това е еуфорията, която изпитваме след интензивни физически упражнения. Причината за доброто настроение след тежка тренировка са химикали, които телата ни освобождават както след физическо напрежение, така и в отговор на болката. Болката освен това ни свързва със света, като
повишава вниманието
което отделяме на обстановката като нас. Така тя отвлича ума ни от затормозяващите мисли за бъдещето или миналото и ни кара да се концентрираме върху сегашния момент.
Освен това из-следванията показват, че след като е усетило болка, тялото реагира много по-интензивно на приятните стимули. Шоколадов десерт, например, се оказва много по-вкусен за хора, изложени на студ преди това, отколкото на други, които не са изпитали дискомфорт, преди да получат десерта.
Междувременно в друго проучване, посветено на емоционалния свят на човека, швейцарски учени установиха, че писъците активират механизмите на страха в човешкия мозък, пише в. "Дейли мейл". Детският писък приковава вниманието, независимо какво гледате по телевизията или с какво се занимавате в момента. Екипът на Люк Арнал от университета в Женева установи на какво се дължи неговото въздействие. То не е свързано нито със силата, нито с пронизителността им. Писъците активират механизмите на страха, тъй като бързо преминават през особена модулация от висока към по-ниска. Тази особеност се използва и от производителите на аларми за автомобили, които с метода проба-грешка са постигнали
същия ефект на въздействие
Екипът на Люк Арнал използвал магнитно-резонансен скенер за изследването на мозъчната активност на доброволци, на които били пуснати записи от писъци, взети от Ютюб. Тези специфични звуци активират определена област в амигдалата, която отговаря за страховите реакции. При това въздействие се изостряли нервите на участниците в тестовете до краен предел.
При нормалната реч има само леки вариации между височината на гласа - между 4 и 5 херца. Ала при писъците тези скокове са много-по-изразени - между 30 и 15 херца. Именно по този начин те съумяват да активират амигдалата. В човешкия мозък, установи екипът, съществува специален участък в звуковия спектър, запазен за писъците.
Най-стряскащите от тях се явявали тези с най-изразени колебания на модулациите между високи и ниски честоти.