0
  • В името на стабилността готов да даде на опозицията 10 дежурни депутати

Премиерът Бойко Борисов започна правителственото заседание с поздравления към министрите за победата на изборите.

  • В името на стабилността готов да даде на опозицията 10 дежурни депутати

Премиерът Бойко Борисов започна правителственото заседание с поздравления към министрите за победата на изборите.

По думите му, ако патриотичните партии са се явили заедно на вота също са щели да успеят.

Борисов обяви пред министрите, че "с чест и гордост може да кажем, че сме си изпълнили всички ангажименти и обещания, които сме поемали през тази година". Той изтъкна, че с техния опит и експертиза, както и 10% разлика от втория на изборите, са длъжни да предложат вариант за управление. Премиерът каза, че вижда огромно безотговорност в другите политически партии.

Борисов коментира и парите изхарчени на изборите, но по думите му с удоволствие биха се явили пак, но  допусна няколко ефекта от това: "Ефектът е, че освен парите и загубеното време, в момента Европа работи по Плана за възстановяване, пандемията не е отшумяла, а на нас като парламентарна република ни трябва работещ парламент. Да допуснем, че има нови избори, резултатите дори да са им с повече проценти, или по-малко, не е сигурно как ще се развият нещата, защото хората тогава гласуващи за нас ще видят тяхната безотговорност и страх, защото много е лесно да критикуваш и да намираш кусури".

По думите му антиГЕРБ партиите имали предостатъчно да сформират мнозинство, а ако не го направят означавало, че искат да хвърлят държавата в хаос. Той анализира, че ако го направят това опонентите му ще им се върне в обратен знак на изборите. Щом искали промяна Борисов ги призова да го направят сега.

Премиерът пак изтъкна, че това е пета поредна победа на ГЕРБ на парламентарен вот, обаче не могли да се зарадват, защото другите са "много гласовити".

"Тяхната игра най-вероятно ще бъде да предизвикат още хаос. Ние носихме отговорност до изборите. Оттук нататък колегата, политик Слави Трифонов, трябва да излезе и да си поеме отговорност. Дали е първи или втори в случая няма никакво значение. Ние ще предложим, те няма да го изберат и ще дойде той наред. Затова най-колегиалното го молим да почнат да си правят състава на правителството. Това е много тежка и сложна задача. Да не дезертират, да не се оправдават, готов съм да имам 10 дежурни депутати да ги подкрепят. За мен е важно да има стабилно управление в държавата. Аз си обичам държавата, искам бизнеса да се чувства спокоен, а той може да е такъв само когато има правителство и парламент, които работят", коментира Борисов.

По думите му партията се представила прекрасно след толкова дълги години управление, а формациите в опозиция са се сринали. Припомним, че ГЕРБ когато са се явили на избори са имали 1,6 млн. гласоподаватели и направи препратка, че Слави Трифонов има над 500 хиляди.

Министър-председателят каза също, че ако толкова им се вижда тежка политическата обстановка новите избори не са решение. "Въобще не ни е страх от избори", изтъкна Борисов и за втори път в рамките на година предложи свикване на Велико Народно събрание, на което обаче да се гласува проекта за Конституция на президента Румен Радев.

Борисов видя в ситуацията кабинета на Пламен Орешарски, но в по-лош вариант. "Нека съм лош пророк, може да се стегнат и да направят нещо по-добро", коментира той и продължи с анализа на изборните резултати: "Ако погледнем отзад напред ГЕРБ е най-малко нехаресваната партия, 70 и няколко процента не я харесват, но Мая Манолова не я харесват 96%, Христо Иванов 90% не го харесват. Е, можеш ли с над 90% нехаресване да казваш "аз ще съм обмудсмана". Щом не харесвате ГЕРБ-СДС, Патриотичния фронт, управлявайте, като не искате да правим Велико Народно събрание, ГЕРБ може да изчезне тогава, хайде да го направим да видим. Нали искате всички мажоритарен вот. Вместо да се карат кой да е председател на парламента, приемаме проекта за промяна на конституцията на Радев и отиваме на избори за ВНС. Тогава има смисъл да се правят избори. Иначе ето, все едно са минали и предсрочните избори, ГЕРБ го махаме от общия резултат, пак трябва да направят същите правителство".