0

В ертикалните ферми са метод за отглеждане на култури на закрито. Реколтата се отглежда на стелажи, често без почва.

Вертикалните ферми са метод за отглеждане на култури на закрито. Реколтата се отглежда на стелажи, често без почва.

 Тези практики стават все по-популярни и важни, тъй като населението на градовете се умножава, а наличната обработваема земя намалява. Вертикалните ферми не са нова концепция, но този тип екологично земеделие бързо се разраства.
По-малкият брат на милиардера Илън Мъск – Кимбъл Мъск, който бе обявен за глобален предприемач от Световния икономически форум през 2017-а, основа през 2016-а базираната в Бруклин компания за земеделие на закрито Square Roots. Мисията й е да доставя на градовете по света свежа местна храна и да подпомага по-младото поколение да взема участие в градското фермерство.


„Когато бях малък, единственият начин да накарам семейството ми да се събере заедно и да комуникира бе като готвех някакво ястие“, разказва съоснователят и изпълнителният председател на борда на директорите на Square Roots пред CNN.
Интернет
Да се занимавам с интернет, особено в края на 90-те, беше много вълнуващо и не бих променил нищо в това изживяване. Но моята страст винаги е била храната, казва Мъск. Когато с Илън продадохме своята първа интернет компания Zip2, аз знаех, че искам да се занимавам с храна и да стана професионален готвач, добавя той. Кимбъл Мъск се мести в Ню Йорк и се записва в Международния кулинарен център.
Планове
По думите му компанията планира да отвори в срок до три месеца суперферма с 25 климатизирани контейнера, хладилна камера, инфраструктура за биосигурност и всичко, необходимо за дейността й. От своето основаване Square Roots е отгледала над 120 различни реколти, включително салати и билки, зеленчуци и ягоди.
Компанията не е първата от този вид. Стартъпи като Silicon Valley’s Plenty, основана през 2013 с подкрепата на Джеф Безос, също започват да доминират в тази сфера.