0
Ол ло 500 лева излиза автобусна екскурзия от до Мюнхен в дните на прочутият фестивал Октоберфест. Офертите на родните туроператори обаче включват само няколко часа престой в баварската столица. Времето стига на туристите, колкото да усетят празничното настроение в града, да си направят пешеходна разходка в центъра и ако са много запалени фенове на пивото – да изпият по една халба бира. За да не излиза престоят твърде скъп, организаторите са предвидили нощувка на 80 км от града в района на известен ски курорт. Всъщност да се преспи в Мюнхен
между 19 септември и 4 октомври е истински лукс
защото цените на хотелите скачат няколко пъти и на места има надценка от 1000 %.
Все пак за абсолютните фенове на Октоберфест посещението му е задължително поне веднъж в живота. Около 6,5 млн. Човека идват годишно на този празник. Освен специално сварената бира в еднолитрова халба, гостите тази година може да опитат и сладолед от бира. За най-смелите посетители са гигантските люлки, за които организаторите препоръчват да се посещават преди консумацията на бира. Мащабите на Октоберфест не са за подценяване във всяко едно отношение. Шатрите ще бъдат разположени на 42 хектара.
По принцип бира може да се пие навсякъде, но има нюанси и на Октоберфест съвсем не е престижно халбата да се налива ей така под открито небе. Важно е да се попадне в една от 14 – те шатри, където е шумно, горещо, задушно и тясно, но си в сърцето на събитието. Това обаче не може да стане просто така, добре е да се помисли за осигуряването на място предварително. Без предварителна заявка ще трябва да се чака дълго на опашка пред входа, без да има гаранция за успех.
През всяка от шатрите минават по няколко хиляди човека, като
най-голямата е разчетена за 10 000 гости
Общо местата по масите са 118 хиляди. Освен това има разположени 20 малки павилиона, кафета и закусвални. Те приемат от стотина до 500 човека едновременно.
Здравото похапване на празника също е добре известно. Освен традиционното меню от кнедли и печени пилета, вече домакините мислят и за вегетарианците. Не случайно вече в менюто има специални блюда за тях и за диабетиците. Доходността на мюнхенските поляни не е за подценяване и се оценява на повече от 1 млрд. евро.  
При последното издание на фестивала гостите са изяли 482 361 печени пилета, 78216 свински джолана, 114 бика и 85 телета на шиш, както и 112 772 двойни свински колбаси. Тоалетните на Октоберфест са безплатни, има около хиляда и петстотин кабинки, а писоарите са разположени на почти един километър.