0
Пт тивоборството между хора и роботи вече започва да придобива реални измерения. Новата му жертва стана миналата седмица 22-годишен работник от завода на Volkswagen в немския град Баунатал, на около 100 км северно от Франкфурт. Тук сме събрали е други случаи, които сякаш потвърждават: бунтът на машините, за който нееднократно са ни предупреждавали в „Терминатор", включително и новата му част „Генезис", вече е започнал.
{img}
Убиец в завода
Първият закон на роботиката, формулиран от Айзък Азимов в разказа Runaround от 1942 г., гласи „Роботът не може да причини вреда на човек или с бездействието си да допусне на човека да бъде причинена вреда". Този канон сякаш беше погазен в завода на Volkswagen, където човек беше убит от автоматизирана машина, излязла от контрол. Наясно сме, че това не е истински робот в смисъла на описаните от Азимов. И все пак е странно съвпадението, че инцидентът се случи малко преди премиерата на филма „Терминатор: Генезис", разказващ за поредната конфронтация между хора и машини.
При изпълнение на монтажни дейности автоматизирана ръка хванала 22-годишния работник и буквално го размазала в ламаринен лист. Младият мъж бил откаран по спешност в болница, но лекарите не успели да го спасят. Полицията води разследване по случая.
Според пресаташето на Volkswagen AG Хейко Хилвиг трагедията е резултат от човешка грешка. При настройването на машината работникът въпреки правилата за безопасност се е намирал вътре в металната клетка, която огражда машините, обработващи метал. Колегата му, който бил извън клетката, не е пострадал. Прав е героят от „Терминатор" Джон Конър: „Няма друга съдба освен тази, която сами си изковаваме".
На вестта за започналото въстание на машините реагира и Сара О'Конър. Но не майката на спасителя на човечеството, а нейна почти пълна адашка – журналистка от Financial Times. Без да е гледала никога „Терминатор", тя написа в Twitter: "Робот уби работник в завод на VW в Германия" и не разбра защо веднага стана обект на шеги в социалната мрежа.
Потребителите на Twitter я засипаха с коментари от рода на „Скайнет официално беше пуснат!", „Молим ви, погрижете се за Джон Конър", „Вие сте единствената ни надежда. Съпротивата изцяло ви подкрепя като наш лидер" и т.н.
Инцидентът във Volkswagen не е единственият случай на убийство на човек от робот. Първият подобен случай е регистриран през 1979 г. в завода на друг голям автопроизводител – Ford. Разследването стига до извода, че трагедията е причинена заради нарушаване на правилата за безопасност, а семейството на загиналия получава парична компенсация.
{img}
Заговорът на автономните коли
В края на юни 2015-а в Калифорния беше регистрирано първото ПТП между два автономни автомобила. Робокола на Delphi на базата на Audi Q5 се движела по шосе в Сан Антонио и решила да смени лентата на движение, когато в нея се врязал Lexus RX450h с автопилот от Google.
Любопитното е, че на пътническата седалка в аудито случайно се возел шефът на подразделението за автоматизирани превозни средства в Delphi Джон Абсмайер. Той гордо разказал пред журналистите как изкуственият интелект и на двете коли реагирал безупречно и предотвратил по-тежък инцидент. Но пък инцидент между два безпилотни автомобила, където се вози един от създателите им, изглежда доста подозрително. Поне според любителите на конспирацията...