Ш унката е от най-подходящите продукти, когато ни трябва да направим нещо набързо и да е лесно, а и вкусно. Подбрахме, както казват в matekitchen.com, рецепти за начинаещи кулинари или за тежко изгладнели хора, които не са имали време за голямо пазаруване. Но в същото време са особено вкусни и могат да бъдат правени и без повод. Още на matekitchen.com.
Със зеленчуци на фурна
Продукти:
2 тиквички
2 глави лук
1-2 червени чушки
250 г гъби
200 г царевица
250 г пуешка шунка
2 с.л. доматено пюре
40 мл олио
сол на вкус
черен пипер на вкус
Приготвяне:
Нарежете тиквичките на кубчета, гъбите на едри парчета, чушките и шунката на кубчета, а лука на полумесеци. Сложете ги в тавичка и добавете отцедената царевица. Полейте всички продукти с олио, посолете и подправете с черен пипер на вкус. Размийте доматеното пюре в малко топла вода и го излейте върху шунката и зеленчуците. Разбъркайте добре. Печете ястието на 200 градуса, докато зеленчуците омекнат. От време на време разбърквайте.
Кашкавалки с бутер тесто
Продукти:
1 пакет бутер тесто
2 яйца
200 г кашкавал
150 г шунка
3 с.л. кисело мляко
10 мл олио
Приготвяне:
В купа сложете настъргания кашкавал и нарязаната на ситно шунка. Разбийте едно яйце с млякото и го прибавете към шунката и кашкавала. Разбъркайте добре. Разстелете бутер тестото и го нарежете на правоъгълни парчета с размер 15х10 см. Във всяко от тях сложете плънка и завийте. Не прекалявайте с количеството плънка, защото има опасност кашкавалките да се отворят по време на печенето. Когато ги подреждате в тавата, оставете повече място между тях, защото бутер тестото се разлиства и стават двойно по-големи. Направете им леки разрези отгоре. Разбийте другото яйце и ги намажете с него. Наредете шунковите кашкавалки в намазнена тава и печете в предварително загрята на 220 градуса фурна, докато се надуят и станат златисти.
Съвет: Хубавото на бутер тестото е, че дава безброй кулинарни възможности – и сладки, и солени. С него се работи изключително лесно. То търпи импровизации. Важното е да имате остър нож и тестото да не е твърде меко, плънката да не е течна, фурната да е добре загрята. Навлажнявайте леко краищата с вода, за да залепват баничките по-добре.
Пълнени чушки
Продукти:
8 чушки
300 г кашкавал
200 г шунка
1/3 връзка магданоз
черен пипер на вкус
Приготвяне:
Настържете кашкавала, а бекона нарежете на тънки лентички и ги смесете със ситно нарязания магданоз и черния пипер. Почистете чушките от семките, измийте ги и ги напълнете с готовата плънка. Изпечете ги на скара или на оребрен тиган от двете страни, докато кашкавалът се разтопи.
Пънчета с крема сирене
Продукти:
4 филийки шунка
1/2 пакетче крема сирене
5 с.л. майонеза
7 кисели краставички
5 стръка копър
зелена салата за украса
7-8 маслини за украса
Приготвяне:
Смесете сиренето с майонезата. Добавете нарязаните или настъргани кисели краставички и нарязания копър. Вземете парче шунка. Сложете в него 2 лъжици от сместа и внимателно завийте на руло. Нарежете рулото по диагонал и подредете готовите шункови пънчета изправени в подходящо плато. Украсете ястието с накъсани листа от маруля и маслини. Поднесете с няколко цели кисели краставички или солени бисквити.
Салата от спанак и макарони
Продукти:
200 г макарони
100 г шунка
250 г спанак
3 яйца
1/2 лимон
1/2 връзка копър
2-3 с.л. зехтин
сол на вкус
Приготвяне:
Сварете яйцата, обелете ги и ги нарежете на кубчета. Нарежете на кубчета и шунката. Сварете макароните в подсолена вода, изплакнете ги със студена вода, отцедете ги и ги сложете в дълбока купа. Измийте спанака, сложете го в гевгир и го попарете с вряла вода. Изплакнете го със студена вода, за да спрете готвенето, изстискайте го с ръка и го нарежете на едро. Сложете спанака в купата при макароните, добавете яйцата и шунката. Подправете с накълцан копър, лимонов сок и зехтин, разбъркайте добре и поднесете.