0

Ш унката е от най-подходящите продукти, когато ни трябва да направим нещо набързо и да е лесно, а и вкусно. Подбрахме, както казват в matekitchen.com, рецепти за начинаещи кулинари или за тежко изгладнели хора, които не са имали време за голямо пазаруване. Но в същото време са особено вкусни и могат да бъдат правени и без повод. Още на matekitchen.com.

Със зеленчуци на фурна

Продукти:

2 тиквички

2 глави лук

1-2 червени чушки

250 г гъби

200 г царевица

250 г пуешка шунка

2 с.л. доматено пюре

40 мл олио

сол на вкус

черен пипер на вкус

Приготвяне:

Нарежете тиквичките на кубчета, гъбите на едри парчета, чушките и шунката на кубчета, а лука на полумесеци. Сложете ги в тавичка и добавете отцедената царевица. Полейте всички продукти с олио, посолете и подправете с черен пипер на вкус. Размийте доматеното пюре в малко топла вода и го излейте върху шунката и зеленчуците. Разбъркайте добре. Печете ястието на 200 градуса, докато зеленчуците омекнат. От време на време разбърквайте.

Кашкавалки с бутер тесто

Продукти:

1 пакет бутер тесто

2 яйца

200 г кашкавал

150 г шунка

3 с.л. кисело мляко

10 мл олио

Приготвяне:

В купа сложете настъргания кашкавал и нарязаната на ситно шунка. Разбийте едно яйце с млякото и го прибавете към шунката и кашкавала. Разбъркайте добре. Разстелете бутер тестото и го нарежете на правоъгълни парчета с размер 15х10 см. Във всяко от тях сложете плънка и завийте. Не прекалявайте с количеството плънка, защото има опасност кашкавалките да се отворят по време на печенето. Когато ги подреждате в тавата, оставете повече място между тях, защото бутер тестото се разлиства и стават двойно по-големи. Направете им леки разрези отгоре. Разбийте другото яйце и ги намажете с него. Наредете шунковите кашкавалки в намазнена тава и печете в предварително загрята на 220 градуса фурна, докато се надуят и станат златисти.

Съвет: Хубавото на бутер тестото е, че дава безброй кулинарни възможности – и сладки, и солени. С него се работи изключително лесно. То търпи импровизации. Важното е да имате остър нож и тестото да не е твърде меко, плънката да не е течна, фурната да е добре загрята. Навлажнявайте леко краищата с вода, за да залепват баничките по-добре.

Пълнени чушки

Продукти:

8 чушки

300 г кашкавал

200 г шунка

1/3 връзка магданоз

черен пипер на вкус

Приготвяне:

Настържете кашкавала, а бекона нарежете на тънки лентички и ги смесете със ситно нарязания магданоз и черния пипер. Почистете чушките от семките, измийте ги и ги напълнете с готовата плънка. Изпечете ги на скара или на оребрен тиган от двете страни, докато кашкавалът се разтопи.

Пънчета с крема сирене

Продукти:

4 филийки шунка

1/2 пакетче крема сирене

5 с.л. майонеза

7 кисели краставички

5 стръка копър

зелена салата за украса

7-8 маслини за украса

Приготвяне:

Смесете сиренето с майонезата. Добавете нарязаните или настъргани кисели краставички и нарязания копър. Вземете парче шунка. Сложете в него 2 лъжици от сместа и внимателно завийте на руло. Нарежете рулото по диагонал и подредете готовите шункови пънчета изправени в подходящо плато. Украсете ястието с накъсани листа от маруля и маслини. Поднесете с няколко цели кисели краставички или солени бисквити.

Салата от спанак и макарони

Продукти:

200 г макарони

100 г шунка

250 г спанак

3 яйца

1/2 лимон

1/2 връзка копър

2-3 с.л. зехтин

сол на вкус

Приготвяне:

Сварете яйцата, обелете ги и ги нарежете на кубчета. Нарежете на кубчета и шунката. Сварете макароните в подсолена вода, изплакнете ги със студена вода, отцедете ги и ги сложете в дълбока купа. Измийте спанака, сложете го в гевгир и го попарете с вряла вода. Изплакнете го със студена вода, за да спрете готвенето, изстискайте го с ръка и го нарежете на едро. Сложете спанака в купата при макароните, добавете яйцата и шунката. Подправете с накълцан копър, лимонов сок и зехтин, разбъркайте добре и поднесете.