0

Н ай-лесното е да се отиде до магазина и да се купи готов крем. Може да се вземе и полуфабрикат за донаправа. Но готвенето на кремове у дома отново е на мода. В повечето случаи това е лесна работа, само трябва малко да се внимава. Ето идеи от supichka.com.

Бърз бананов

Продукти: 500 мл прясно мляко; 3 жълтъка; 2 банана; 1/2 ч.ч. захар; 4 с.л. брашно; Приготвяне: Разбийте 1/2 кафена чаша студено прясно мляко заедно с отделените жълтъци. Към тази смес малко по малко добавете и брашното при непрекъснато бъркане. Важно е да бъркате непрекъснато, за да не се получат бучки. Пасирайте бананите, докато получите еднородна каша. Смесете млякото и  захарта и разбъркайте и ги сложете на котлона. След като млякото заври, дръпнете тенджерата от котлона. При непрекъснато енергично бъркане с вилица или тел за разбиване добавете яйчената смес. Целта на непрекъснатото бъркане е да не се получат бучки и банановият крем да стане гладък. Връщате тенджерата на котлона, като продължавате да бъркате непрекъснато, докато сместа заври. Кремът трябва да поври 2-3 минути, за да се сгъсти. След като изстине, кремът  ще се сгъсти допълнително, затова внимавайте да не стане прекалено гъст. Третата стъпка от рецептата за бананов крем е смесването на сгъстения крем с банановата каша. Сваляте сгъстения крем от котлона и малко по малко изсипвате банановата каша при непрекъснато бъркане, докато се получи хомогенна смес. Готовият крем изсипвате в купички или чаши, прибирате ги в хладилника, за да се стегне. След 30 минути кремът може да бъде сервиран. За украса, а и за подобряване на вкуса може да го поръсите с настърган шоколад.

Портокалов с кисело мляко

Продукти: 1 портокал; 400 г кисело мляко; 2 с.л. пудра захар; 10 г желатин; Приготвяне: Единствената тънкост на портокаловия крем с кисело мляко е желатинът. Но желатинът всъщност не създава никакви проблеми, ако се следват инструкциите на пакетчето. Имайте предвид обаче, че портокаловият крем с кисело мляко не става веднага за консумация, а трябва да постои минимум час в хладилника, за да стегне. Първата стъпка от рецептата за портокалов крем с кисело мляко е свързана с подготовката на желатина. Разтваряте съдържанието на пакетчето желатин в 50 мл студена вода и го изчаквате да набъбне за около 2-3 минути. След като желатинът е набъбнал, поставяте съда, в който е  друг съд (тенджера или касерола) с вода и го слагате на котлона. Желатинът трябва да се разтвори на водна баня, като се сложи в чаша, а чашата в тенджерка във вода на котлона. След като желатинът се разтвори, не вадете съда от водата, за да остане течен и да не стегне твърде бързо. Измивате добре портокала и настъргвате кората му, след което го изцеждате. Разбивате киселото мляко, пудрата захар и портокаловия сок с миксер, вилица или тел за разбъркване до получаване на еднородна смес. Добавяте и настърганата портокалова кора и отново разбърквате. Към сместа с киселото мляко добавяте разтворения желатин и разбърквате добре. Изсипвате сместа в купички, например купички за крем карамел и ги оставяте за две-три часа в хладилника, за да придобие портокаловият крем с кисело мляко желаната гъстота! Може да сервирате портокаловият крем с кисело мляко директно в купичките, в които сте го сипали, или пък да обърнете кремчетата в друг съд. Ако ще обръщате портокаловият крем с кисело мляко, трябва, след като извадите купичките от хладилника, да ги сложите в гореща вода за 15-20 секунди, за да може кремчето да се отлепи безпроблемно от купичката. Гарнирайте портокаловия крем със сладко от портокали (като на снимката) или пък с парченца свеж портокал или мандарина.

Баварски

Продукти: 500 мл прясно мляко; 300 мл сладкарска сметана; 1 ч.ч. захар; 6 жълтъка; 20 г желатин; 2 ванилии; Приготвяне: Баварският крем е много стегнат и може да бъде сервиран в отделни купички, но може да бъде сервиран и като голяма желирана крем-торта, както и да бъде ползван като крем за приготвянето на торти с блатове. Първата стъпка от рецептата за Баварски крем е подготовката на желатина. Изсипвате го в чаша и го заливате с 1 кафена чаша вода и го оставяте да набъбне. Междувременно отделяте жълтъците от белтъците и разбивате жълтъците със захарта, а млякото слагате на котлона да заври. Ако се чудите какво да приготвите с останалите белтъци, то с тях може да приготвите вкусни сладки. Рецепти само с белтъци са както рецепта за класически ореховки и рецептата за целувки, така и рецептата за сладки с бадеми Амарети. След като прясното мляко заври го свалете от котлона и сложете чашата с желатин в малка тенджера с вода на котлона и разтопете желатина на водна баня. След като млякото поизстине малко го добавете на тънка струйка, при непрекъснато разбиване към разбитите със захарта жълтъци. Млякото не трябва да е врящо, защото жълтъците ще се пресекат. След това връщате сместа на котлона и бъркате в продължение на 3-4 минути, като сместа не трябва да завира. Добавяте ванилията и сваляте от котлона, за да се поизстуди. Към поизстиналата смес добавете и разтворения на водна баня желатин. Разбийте сметаната с миксер на сняг и я смесвате със сместа, като разбърквате внимателно. Готовият крем изсипвате с малки купички или в голяма купа и оставяте в хладилника минимум за час, за да стегне. Сервирате готовия крем със свежи плодове, сладко от боровинки, сладко от малини или друго сладко по ваш вкус.

Течен шоколад с лешници

Продукти: 200 г сурови лешници; 2 с.л. какао; 50 г стафиди; 1 к.ч. прясно мляко; Приготвяне: Може да бъде приготвен и във веган вариант, ако замените прясното мляко с ядково мляко, например бадемово мляко. Първата стъпка е подготовката на лешниците. Ако желаете може и да изпечете предварително лешниците. Ако решите да печете лешниците ги навлажнете леко и ги изпечете в предварително загрята на 160 градуса фурна, като разбърквате от време на време. За около 12-15 минути, лешниците трябва да са изпечени. За приготвянето на домашен течен шоколад с лешници ви е нужен мощен чопър, блендер или куненски робот. Изсипвате лешниците в уреда и ги пасирате в продължение на 30 секунди и спрете, след това отново разбийте още 30 секунди. След това добавете стафидите, прясното мляко и какаото и разбийте до получаване на хомогенен лешниково-какаов крем. Готовата смес разпределяте в бурканчета и съхранявате в хладилник.

Ванилия

Продукти: 500 мл прясно мляко; 2 жълтъка; 2 ванилии; 1/2 ч.ч. захар; 4 с.л. брашно; Приготвяне: Разбийте 3 супени лъжици от прясното мляко (без да го топлите), заедно с отделените жълтъци. Към тази смес малко по малко добавете и брашното при непрекъснато бъркане. Важно е да бъркате непрекъснато, за да не се получат бучки. (А ако се чудите какво да направите с останалите белтъци, добра идея е рецептата за домашни целуки.) Втората стъпка започва със загряването на млякото. Добавете към млякото захарта и разбъркайте. След като млякото заври дръпнете тенджерата от котлона. При непрекъснато бъркане с вилица или тел за разбиване добавете яйчената смес, добавяте и ванилията. Връщате тенджерата на котлона, като продължавате да бъркате непрекъснато докато сместа заври. Кремът трябва да поври 2-3 минути, за да се сгъсти. Имайте предвид, че след като изстине кремът ванилия ще се сгъсти и ще стегне, тъй че трябва да е гъст, но течен, когато го сваляте от котлона. Готовият крем изсипвате в купички, например купички за крем карамел или пък в чаши. Прибирате купичките в хладилника, за да се стегне. След 30 минути кремът ванилия може да бъде сервиран. Може да сервирате крем ванилия с добавена лъжичка сладко от малини или пък с добавка пресни плодове. Рецептата за крем ванилия е изпълнена!

Крем карамел

Продукти: 500 мл прясно мляко; 4 яйца; 1/2 ч.ч. захар; 2 ванилии; За карамела: 6 с.л. захар; 1 с.л. лимонов сок; 1 с.л. вода; Приготвяне: Класиката на всички класики! Извадете яйцата и прясното мляко от хладилника предварително, за да постоят известно време на стайна температура. Разбивате добре яйцата със захарта, след което добавяте и прясното и мляко и отново разбивате до пълно разтопяване на захарта. Отделно в малка тенджера приготвяте карамела за крем карамела. Слагате тенджерата, в която сте смесили захарта, водата и лимоновия сок, да заври на котлона, като междувременно бъркате непрекъснато. Бъркате карамелената смес, докато придобие златист цвят, след което го сваляте от огъня и го разпределяте в купичките с помощта на лъжица. Пълните купичките с яйчената смес. И тук идва моментът, който плаши всеки начинаещ кулинар – печенето! Печете крем карамелът на водна баня в предварително загрята на 150 градуса фурна. (Печене на водна баня означава да поставите купичките в съд пълен с вода и така да го поставите във фурната. Важно е водата да бъде до ръба на купичките, т.е. дотам, докъдето са пълни купичките със смес. Трябва да следите процеса на печене на крем карамела отблизо, защото е много важно водата да не завира. Ако водата ври по време на печенето, вашият крем карамел ще стане на шупли. В случай, че водата започне да завира, допълнете със студена вода и намалете малко градусите на фурната.) След около час крем карамелът трябва да е придобил апетитна коричка и да е готов. Може да сервирате крем карамела с топка сметанов сладолед, хем за украса, хем за допълване на вкуса.

Пухкав многоцветен

Продукти: 300 г обикновени бисквити, какаови; 120 г краве масло; 400 г кондензирано мляко; 200 мл сладкарска сметана; 500 г малини; 1/2 ч.ч. захар; 200 г течен шоколад; 200 г маскарпоне; 100 г лешници; Приготвяне: Трябва да варите кутията кондензирано мляко за около 2 часа, за да се сгъсти. Спокойно можете да направите това и предишния ден. А ако имате под ръка испанския крем дулсе де лече, използвайте него, вместо да варите кондензираното мляко. Докато варите кондензираното мляко, подгответе останалите продукти. Смилате какаовите бисквити и добавяте към тях кравето масло, което предварително разтопявате, разбърквате добре, за да се получат маслени трохи. Може да ползвате, както пресни, така и замразени малини. Слагате ги в малка тенджера или касерола на котлона, добавяте захарта и 1/2 чаена чаша вода и разбърквате докато захарта се разтопи, след което оставяте на страна. Сладкарската сметана разбивате, според инструкциите на опаковката, добавяте и сиренето маскарпоне и отново разбърквате. В купа смесвате половината от сместа със сметаната с течния шоколад, а в друг съд разбърквате другата част със свареното кондензирано мляко. На дъното на чашките слагате пласт бисквитени трохи, които притискате леко с лъжица. Върху бисквитената основа слагате от какаовия крем, следва пласт от малиновия сироп за свежест, а след това светлия крем с кондензирано мляко. Най-лесно пълненето на с помощта на пош. Поръсвате отново с какаовите бисквитени трохи. За финал, придаващ хрупкавост, добавяте и нарязаните на ситно лешници.

Желиран компот

Продукти: 800 мл компот; 10 г  желатин; Приготвяне: Винаги, когато приготвяте рецепта с желатин, стриктно следвайте инструкциите на пакетчето. Изсипете желатина в чаша и добавете 3-4 супени лъжици от сока от компота. Оставете на страна за 5-6 минути, за да набъбне. След като е набъбнал, поставете чашата с желатина в друг съд с вода на котлона, за да го разтворите на водна баня. Докато желатинът се разтваря, отделете плодчетата от сока на компота. Може да използвате всякакъв компот - от ягоди, малини, праскови и т.н. След като желатинът се разтвори напълно и стане течен, го изсипете в отделения сок. Стандартното количество течност, която може да се желира с едно пакетче желатин от 10 грама, е половин литър. Толкова е и течността в един стандартен буркан компот. Изсипвате разтворения желатин в сока от компота и разбъркайте енергично, за да се разпредели равномерно в течността. Слагате съда/съдовете в хладилника и оставяте да престои около 15 минути. Когато желето е започнало да стяга, го изваждате от хладилника и добавяте плодчетата от компота. Важно е желето да не е съвсем стегнало, защото ако вече е стегнало плодчетата няма да потънат, а ще останат на повърхността. Връщате желирания компот в хладилника, за да стегне напълно. Преди сервиране, за по-лесно отделяне на желирания компот, потапяте съда за няколко секунди във вряща вода и обръщате в чиния. Може да украсите с листенца прясна мента.