0

Продукти: 500 г кайма; 3 кутии по 400 г домати на кубчета; 1 чушка; 2 моркова; 1 глава лук; 5 скилидки чесън; 1 ч.ч. червено вино; 50 мл олио; 1 ч.л. риган; 2 дафинови листа; 2 стръка пресен босилек; черен пипер на вкус; сол на вкус;

Приготвяне: Обелете лука и го нарежете на дребно. Обелете морковите и ги нарежете на малки кубчета. В подходяща тенджера загрейте олиото и сложете лука да се задушава на умерена температура. Разбъркайте го и след минута-две добавете морковите. Докато лукът и морковът се задушават, почистете чушката от семките и я накълцайте. Прибавете и нея в тенджерата и разбъркайте. След като зеленчуците омекнат, сложете каймата в тенджерата. Бъркайте докато стане на трохи. Тогава налейте виното. Разбъркайте и оставете да се готви на тих огън докато виното се изпари наполовина. Сложете дафиновия лист, подправете с черен пипер и риган, разбъркайте и оставете да се готви. След като виното изври наполовина, налейте доматите. Разбъркайте и оставете соса да се готви на тих огън докато се сгъсти. От време на време бъркайте, за да не загори. През това време обелете чесъна и го накълцайте на ситно. Добавете го в соса към края на готвенето. След като сосът се сгъсти, сложете накълцания пресен босилек и оттеглете от огъня. Ползвайте сос болонезе, за да приготвите лазаня или паста, съветват от matekitchen.com.

Питие: Към ястията със сос болонезе е добре да се пие червено вино.