0

О т стари времена традиционните ястия за Месни Заговезни, които са утре, се приготвят с месце, предимно пилешко, но може също свинско, телешко. Традиционните ястия за Месни Заговезни са пиле, свинско с кисело зеле или по друг начин, сарми с месо, баница с мас или с месо. Според народния обред младоженците навръх Месни Заговезни трябва да посетят кръстниците си и родителите на булката, като им занесат дарове от варена кокошка, обреден хляб и вино. Ето няколко идеи какво да приготвим с пиле, видени на matekitchen.com.

Мариновани крилца на фурна

Продукти:

1 кг пилешки крилца

4 скилидки чесън

2 с.л. кориандър

4 с.л. соев сос

3 с.л. мед

1 лимон

30 мл олио

50 г масло

сол на вкус

бял пипер на вкус

Приготвяне:

В купа смесете добре счукания чесън, кориандъра, соевия сос, меда, сока от лимона, олиото, малко сол и бял пипер на вкус. В тази марината накиснете пилешките крилца за минимум 2 часа. Колкото по-дълго стоят в нея, толкова повече се овкусяват. Може да ги приготвите и от предишната вечер, а на следващия ден само да ги изпечете. Покрийте подходяща тава с хартия за печене и подредете крилцата едно до друго. Налейте върху тях цялата марината, добавете и маслото и ги сложете в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. След около 40 минути ги обърнете и върнете във фурната за още около половин час, докато крилцата останат на мазнина и малко сос. По същия начин може да се приготвят и парти бутчета.

В чесново-доматен сос

Продукти:

1 пиле или 4 бутчета

800 г стерилизирани домати на кубчета - 1 голяма консерва

2 глави лук

1 глава чесън

80 мл олио

100 мл червено вино

100 мл вода

1 с.л. мед

3 дафинови листа

1 щипка суха мащерка

1 щипка риган

сол на вкус

Приготвяне:

Нарежете пилето на порции и го запържете до златисто. Прехвърлете запържените парчета в подходяща тенджера. Пасирайте доматите заедно с нарязаните лук и чесън и ги излейте върху пилето. Добавете водата, виното, меда, ригана и мащерката и сложете тенджерата на котлона. Щом ястието заври, намалете огъня и оставете да къкри около час, докато месото омекне напълно. От време на време разбърквайте, за да не загори сосът. Щом месото омекне, добавете дафиновите листа и оставете да се вари още 15 минути. Поднесете ястието топло.

Лесни бутчета с бяло вино

Продукти:

4 пилешки бутчета

2 глави лук

2 скилидки чесън

100 мл олио

1 ч.ч. бяло вино

2 ч.ч. пилешки бульон

1/2 ч.л. сол

1/4 ч.л. черен пипер

1 щипка розмарин

1 щипка суха мащерка

Приготвяне:

Измийте бутчетата, отцедете ги и след това ги запържете до златисто от всички страни в добре загрят тиган с олио. Нарежете лука на филийки, след това накълцайте чесъна и ги поставете в тава, намазана с олиото, в което са се пържили бутчетата. Отгоре поставете бутчетата, след това поръсете със смес от розмарин, мащерка, сол и черен пипер. Залейте навсякъде с виното и пилешкия бульон, след това печете в загрята на 180 градуса фурна в продължение на 35-40 минути. Сервирайте бутчетата с останалия в тавата сос и с гарнитура от зеленчуци.

Дробчета с праз, бира и сметана

Продукти:

600 г пилешки дробчета

3 стръка праз

100 мл бира

100 мл готварска сметана

60 мл олио

1/2 връзка магданоз

сол на вкус

черен пипер на вкус

Приготвяне:

Сварете дробчетата за 5-7 минути в подсолена вода. Отстранете образувалата се пяна. Извадете ги от водата и ги отцедете, а през това време нарежете праза. Запържете нарязания праз в сгорещеното олио за 3-4 минути и върнете дробчетата при него. Прибавете бирата и сметаната, посолете, подправете с черен пипер и разбъркайте добре. Прехвърлете всичко в йенска тенджера и довършете ястието във фурната на 200 градуса за 15-20 минути. Извадете дробчетата от фурната, поръсете с нарязан магданоз и поднесете.

Задушено с кашкавал и топено сирене

 

Продукти:

4 пилешки пържоли от бут

1/2 кг гъби

150 г кашкавал

150 г пушено сирене

250 мл заквасена сметана

1 с.л. соев сос

1 пилешки бульон

индийско орехче

черен пипер

сол

Приготвяне:

Натрийте пилешките пържоли с подправките. Наредете ги в намаслен глинен гювеч и ги поръсете със соевия сос. Отгоре настържете кашкавал, налейте чаша бульон и ги сложете да се задушават под капак на умерена фурна за около 9-10 минути. Извадете гювеча от фурната и добавете пушеното сирене, нарязано на кубчета. Върнете във фурната, но без капак, за да се разтопи сиренето. През това време запържете нарязаните гъби. Залейте ги с малко бульон и сметаната и бъркайте непрекъснато. Подправете със сол и черен пипер и с така приготвения сос залейте пилешките пържоли. Захлупете гювеча и допечете ястието за още 20 минути.