0

П ърва неделя след Св. Петдесетница се нарича неделя на Всички светии. Днес Православната църква почита паметта на Св. апостол Юда, брат Господен († 80). Св. преподобни Паисий Велики (ІV). Св. преподобни Паисий Хилендарски († ок.1770). Св. мъченик Зосим Созополски. Св. Йоан (Максимович), Архиепископ Шанхайски и Сан-Франциски чудотворец († 1966)

Първа неделя след Св. Петдесетница се нарича неделя на Всички светии. Днес Православната църква почита паметта на Св. апостол Юда, брат Господен († 80). Св. преподобни Паисий Велики (ІV). Св. преподобни Паисий Хилендарски († ок.1770). Св. мъченик Зосим Созополски. Св. Йоан (Максимович), Архиепископ Шанхайски и Сан-Франциски чудотворец († 1966)

Първата неделя след Петдесетница е посветена на всички светии.
Отците на Църквата са установили този празник, за да ни посочат плодовете, с които слизането на Светия Дух изпълни и оплоди нетленната действителност, духовния свят.
Напомнят ни също, че има много герои на вярата, коъто със съвършен живот и с жертвена изповед са служили на Бога и са овенчани от Него с "венеца на славата", но са останали безименни и неизвестни за света.


Съборинето на всички светии в един ден е, за да се знае, че те са живели и просияли със силата на Единия Спасител Иисус Христос, че са се подвизавали на едно и също поприще на добродетелта, че всички са от Едната, Света, Съборна и Апостолска Христова Църква и че пребъдват в едно Небесно Царство на Отца и Сина, и Светия Дух - в Царството на благодатта. "Яви се Божията благодат, спасителна за всички човеци", казва св. апостол Павел.
Днес имен ден празнуват всички с имената Панайот, Панталей и Панчо.

Днес църквата ни почита и Преподобни Сампсон Странноприимец. Той се родил в знатно римско семейство. църквата го почита на 27 юни. От малък заобичал Бог и неотменно следвал неговите закони.

Получил добро образование, Сампсон станал лекар. Прочул се със своето милосърдие, състрадателност и необикновени способности да лекува всякакви човешки недъзи.

А когато родителите му починали, Сампсон използвал наследеното богатство, за да помага на бедните, болни и онеправдани хора. Освободил робите си и им дал щедра милостиня.

После се заселил в Цариград. Построил си дом, в който давал подслон и хранел сиромаси и страници. Лекувал болните с божията сила и правел много чудеса.

За изключителните му лечителски дарби научил и император Юстиниан. В знак на благодарност и по молба на Сампсон, построил дом за болни и бедни хора.

Към края на живота си преподобни Сампсон бил ръкоположен за свещеник, който се радвал на обичта и уважението на своите съграждани. Той умрял в дълбока старост през 550 г.