0

Д нес в полунощ изтича срокът, в който българите зад граница да подадат заявление за вота на 14 ноември чрез сайта на ЦИК. Това напомнят от Централната избирателна комисия.

Днес в полунощ изтича срокът, в който българите зад граница да подадат заявление за вота на 14 ноември чрез сайта на ЦИК. Това напомнят от Централната избирателна комисия.

Освен електронно, нашенците, които искат да гласуват извън страната, можеха да направят това и писмено директно в родните посолства и консулства.

Тези заявление ще послужат след това на ЦИК да реши колко общо ще са секциите зад граница. В момента е ясна бройката на т.нар автоматични секции - 671. Те задължителното се откриват, стига в тези места да са гласували поне 100 човека на последните няколко вота. За да се открие секция извън наше посолство или консулство обаче е нужно подаването на поне 40 заявления на българи. Отделно от това онези нашенци, които са подали такова, след това ще бъдат включени в избирателния списък на дадената секция. Стига да има открити секции, българите могат да гласуват във всяка една от тях, но за целта на място ще трябва да попълнят декларация, че не са гласували другаде.

Наред с това днес е последният срок, в който организациите на българските граждани в съответното място извън страната могат да правят предложение до ръководителите на ДКП за местоположението на избирателните секции.

РИК пък трябва да назначат членовете на секционните комисии в страната.