0

Второто поколение на компактния ван Citroen C4 Picasso се появи през 2013 г., а сега дойде време за фейслифт, който засяга и 7-местния C4 Grand Picasso. Автомобилът има ново оформление на предната част, подобрена мултимедийна система и съществено разширен набор от системи за безопасност. Триетажната оптика е запазена, но хромираните продължения на двойния „шеврон” са обхванали дневните светлини. Голямата решетка в бронята сега е разделена на няколко нива, а фаровете за мъгла са получили хромирани рамки във вид на буквата „С”. И двата варианта на френския миниван са получили обновени светодиодни фарове с триизмерен ефект във всички нива на оборудване. Добавени са и 17-цолови джанти с нов дизайн, а в палитра за каросерията има три нови цвята – лазурно синьо, пясъчно златисто и стоманено сиво. Версията C4 Grand Picasso има сребристи дъги на покрива, а C4 Picasso се предлага в двуцветен вариант с черен покрив и странични огледала.

В задната част на френския миниван светодиодните фарове са с триизмерен ефект.

В интериора най-важните промени са трудно забележими за окото. Французите са оборудвали двата модела с безконтактно отваряне на задната врата със сензор за размахване на крак под бронята, адаптивен круйз-контрол с функция Stop & Go, система за разпознаване на знаците за ограниченията на скоростта, наблюдение на слепите зони в огледалата и система за следене на лентата на движение. И в двата случая електрониката е способна да завърти сама волана, предотвратявайки излизане на колата от платното без подаване на мигач или опасно приближаване до съседните коли. В салона са се появили четири свежи варианта на цветово оформление. Системата 3D Connect Nav от последно поколение осигурява нови онлайн услуги. На борда има интерфейс Apple CarPlay и MirrorLink, а в края на 2016 г. ще бъде добавен и Android Auto. В централната конзола е разположен 7-инчовият дисплей, който сега е по-чувствителен, а най-отгоре се намира 12-инчовият екран с разширени функции.

В централната конзола е 7-инчовият дисплей, а най-отгоре се намира 12-инчовият екран.

Гамата от двигатели е разширена с 1,2-литров 3-цилиндров бензинов турбомотор PureTech 130 S&S EAT6 с мощност 130 к.с. и 230 Нм въртящ момент. В съчетание с 6-степенната автоматична скоростна кутия, обновеният Citroen C4 Picasso харчи средно 5,1 л/100 км. Новите версии на Citroen C4 Picasso и C4 Grand Picasso са обучени да следят за умората на водача и да му предложат да спре за почивка и кафе. През ноември в списъка на електронните системи ще бъде добавена и система за автоматично спиране, която се задейства при скорост от 5 км/ч. В Европа модифицираните семейни автомобили ще се появят през лятото.

Фаровете за мъгла са получили масивни хромирани рамки във вид на буквата „С”.