0
Цт тан Василев пак върза тенекия на кредиторите на фабриката му за стъкло в Парачин – сръбските държавни предприятия за ток и газ “Елек­тро­стопанство Сърбия” (ЕПС) и “Сърбия газ”.
Предприятието дължи около 20 млн. евро на двете дружества, а в понеделник изтече срокът за старт на погасяването на борчовете. Въпреки това обаче фабриката така и не получила от собственика си пари, за да започне процедурата. Това обяви сръбският в. “Блиц” в статия във вчерашния си брой, озаглавена “Бъл­гарски магнат не дава пари, ЕПС спира тока на фабриката за стъкло”.
Драмата с борчовете на фабриката, чийто мажоритарен собственик е избягалият в чужбина банкер, започна още преди една година, но стигна пика си миналия месец. Тогава работниците в завода
заплашиха, че ще блокират магистралата
Ниш-Белград, тъй като сметките на фабриката са блокирани от месеци, а “Сърбия газ” обяви, че ще им врътне кранчето. Това предизвика гневна реакция от страна на премиера на западната ни съседка Александър Вучич, който избухна срещу Василев, попита как не го е срам да не си плаща дълговете и обяви, че няма да му позволи да наглее и да си пълни джобовете за сметка на сръбските данъкоплатци и държава. В крайна сметка Вучич разговаря с работниците и прекрати готвения блокаж на аутобана, а след намесата му бе съставен и план за погасяване на милионния борч. Планът обаче предвиждаше процесът да стартира най-късно в началото на тази седмица и да приключи до 27 август, а отказът на Василев да започне да превежда пари на фабриката, за да се разплаща тя с кредиторите си, означава, че ЕПС и “Сърбия газ”
ще започнат да врътват кранчето й
става ясно от статията на в. “Блиц”.
“Според подписания протокол предприятието вчера (бел.р. - понеделник) трябваше за започне да погасява дълговете си за енергийни източници и да изплати всичките си дългове до 27 август. В противен случай започва процедура по загасяне на пещите и изключване на тока и газа. Няма никакви информации от управлението на предприятието за погасяване на дълга. Ситуацията е критична, но вярваме в най-доброто. Вчера ни казаха, че ситуацията е много тежка”, заяви пред вестника председателят на Самостоятелния синдикат Живоин Матеич. Тревогата си е споделил и председателят на синдиката “Независимост” Бобан Никодиевич.
“Не знаем дали е платено или не. Никой нищо не казва. Неизвестността е голяма. Много сме разтревожени, каза той. - Управата на предприятието е в Белград, не знаем какво ще стане с фабриката, ако дълговете не се платят”, посочил той. Междувременно стана ясно, че  около 100 от близо 850 работници са подали молби за доброволно напускане на предприятието срещу компенсация от 160 евро за всяка година стаж.