0

Д иетите на звездите като тази на Ким Кардашиян, която свали 7 кг за три седмици, винаги са били примамливи. Бързата загуба на тегло по този начин обаче е нездравословна и често трудна за поддържане. Тайната на успешното отслабване е да преминете към здравословен начин на живот, който отговаря на вашите индивидуални нужди и можете да поддържате цял живот. „Телеграф“ подбра 10 съвета, които да ви помогнат не само да отслабнете, но и да подобрите здравето си.

Фибри

При спазването на почти всеки един хранителен режим или диета ще прочетете, че трябва да наблегнете на храните с фибри. Причината е, че те създават слой по вътрешната част на червата, който осигурява по-равномерно усвояване на храна, предпоставка е да имаш здравословна чревна флора, помага и на чревната перисталтика. Храните, богати на фибри, са зелени зеленчуци, брюкселско зеле, броколи, артишок, авокадо, червен боб, грах, едамеме, киноа, овес. Освен това някои проучвания показват, че яденето на повече храни, богати на фибри, може да помогне не само да отслабнете, но и да запазите свалените килограми. Освен на фибри зеленчуците са заредени с хранителните вещества, които тялото ви жадува. Увеличаването на приема им може да ви помогне да отслабнете. Проучванията показват, че яденето на салата преди хранене може да ви помогне да се почувствате сити, което ви кара да ядете по-малко.

Мазнини

Много често ще чуете, че намаляването на мазнините в менюто ви ще помогне в стремежа да влезете в любимите дънки. Полезните мазнини всъщност могат да ви помогнат в загубата на килограми. Те забавят процеса на храносмилане, така че да останете сити за по-дълъг период от време и да не прегладнявате твърде бързо. Важни са и за производството на хормони, за имунната функция и за усвояването на хранителните вещества. Полезните мазнини се намират в ядките, зехтина, сьомгата и авокадото.

Захари

Добавената захар, особено от сладките напитки, е една от основните причини за нездравословно наддаване на тегло и здравословни проблеми като диабет и сърдечни заболявания. Освен това храни като бонбони, сода и печени продукти, които съдържат много добавени захари, обикновено са с много ниско съдържание на хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае, за да остане здраво. Ограничаването на храни с високо съдържание на добавени захари е добра предпоставка да отслабнете. Важно е да четете и етикетите, защото дори и промотираните като здравословни храни може да са богати на захари или други нежелани съставки. Спортните напитки и ароматизираната вода обикновено са с много калории, изкуствени оцветители и добавена захар. Дори сокът, който често се рекламира като здравословна напитка, може да доведе до наддаване на тегло, ако консумирате твърде много. Затова се съсредоточете върху хидратирането с вода. Пиенето на достатъчно вода през деня е добро за цялостното ви здравословно състояние и дори може да ви помогне да поддържате здравословно тегло.

Закуските

Често може да огладнеете, преди да стане време за обяд или вечеря, и да решите да залъжете глада в междинно похапване. За да сваляте килограми или поддържате здравословно тегло, трябва да залагате на здравословни закуски у дома, офиса и колата или автобусната спирка. Например пригответе си предварително порции от нарязани зеленчуци или шепа ядки. Те могат да бъдат изядени и когато ви стане скучно. Проучванията показват, че отегчението допринася за увеличаване на общата консумация на калории, защото влияе на хората да ядат повече храна.

Технологии – приятел или враг в борбата с килограмите

Технологиите са навсякъде около нас и те могат да бъдат както враг, така и приятел в борбата с килограмите. Докато гледате телевизия, преглеждате служебния имейл, гледате сериали, видеа или клипчета в социалните мрежи често може да не обръщате внимание колко ядете. Така може и да сте се нахранили, но сте разсеяни и да консумирате повече калории и да натрупате тегло. Затова е добре да избягвате да хапвате, докато телевизорът или лаптопът, или смартфонът е около вас. Новите технологии обаче могат и да ви помогнат в борбата с килограмите. Може да използвате различни приложения, за да следите колко време сте ходили и колко калории сте успели да изразходвате със съответния брой крачки. Доказано е, че само 30 минути ходене на ден помагат при загуба на тегло. Има и най-различни приложения за упражнения, които може да използвате, за да следите колко калории сте изяли или изпили. С помощта на видеа или приложения може да видите и съвети за различните упражнения.

Съвети

  • Яжте повече фибри
  • Наблягайте на зеленчуците
  • Не забравяйте полезните мазнини
  • Избягвайте добавените захари
  • Не изпивайте калориите си
  • Четете етикета
  • Хидратирайте се добре
  • Внимавайте с междинните закуски
  • Ходете достатъчно
  • Не гледайте сериали и видеа, докато хапвате