0
В в вета на мобилните технологии двама от най-яростните врагове са Google и Apple, а основен повод за препирните им са техните операционни системи Android и iOS. Войната между двата IT-гиганта стигна нови висоти преди няколко дни, когато логата им започнаха да „играят" мръсно.
Изображение на талисмана на Android, известен също като Android bot или Bugdroid, пикаещ върху Apple, се появи за кратко миналата седмица не къде да е, а в Google Maps. Координатите на подигравателната картинка бяха 33.514597, 73.059230, което се пада южно от пакистанския град Равалпинди. Сравним с терена, размерът на изображението беше около 750х750 метра. То беше „нарисувано", със същия зелен цвят, използван за отбелязване на горски местности. Картинката е била забелязана първо от Team Android и можеше да бъде видяна само в Map view на Google Maps. В Earth или Satellite view тя не се показваше. Няколко дни по-късно препикаващият Ябълката Андроид изчезна.
Помолени за коментар, представители на Google заявиха, че не знаят кой е злосторникът, направил обидното изображение. Можело да става дума както за вътрешнофирмена шегичка от разработчиците на Google Maps, така и за хакер. „Макар че проверяваме всички редакции на картите, понякога нещо може да ни се изплъзне. Знаем за това изображение и се погрижихме то да бъде премахнато", заявиха пред Mashable представители на IT-корпорацията.
Междувременно потребител с никнейм Nitricboy обяви, че той е авторът на пикаещия върху Андроид. В писмо до медиите той обясни, че е използвал Google Map Maker (система, с която всеки човек може да подобри картата на родното си място) и представи доказателства за работата си. От Google отказаха коментар.