0

Т ези, които искат да напреднат в основни умения, като приготвянето на хляб, могат да видят на matekitchen.com какви интересни предложения има. Там, освен самата рецепта, се дават много полезни съвети, както и изобилие от всякакви предложения. Има снимки, но преди всичко чудесно видеопредставяне на рецептите. Още на matekitchen.com

Вързани чеснови питки

Продукти: За тестото: 500 г брашно; 300 мл прясно мляко; 1 пакетче суха мая; 10 с.л. олио; 1/2 ч.л. сол; 1/2 ч.л. захар; За намазване: 20 мл зехтин; 30 г масло; 4 скилидки чесън; 1/4 ч.ч. нарязан магданоз; сол на вкус; Приготвяне: За тестото в голяма купа смесете водата, захарта, солта, маята и зехтина. Разбъркайте добре докато маята се разтвори напълно. Добавете пресятото брашно на няколко пъти, като бъркате с вилица, докато сместа стане хомогенна (но не гладка). Покрийте купата и оставете на топло да втаса докато тестото удвои обема си. Обикновено отнема около час и половина. Можете да приберете тестото в хладилник за 10-15 минути, когато вече е втасало. Така ще работите по-лесно с него, но тази стъпка не е задължителна. Намажете ръцете си с олио, за да не залепва тестото по тях. Разделете го на три части, сложете първата върху обилно набрашнена повърхност и разстелете с ръце така, че лесно да разрежете 12 приблизително еднакви ивици. Поръсете малко брашно и отгоре им, а после една по една ги оформете като фитили. Вържете всеки фитил на разхлабен възел и ги наредете или в индивидуални формички или в тава на разстояние един от друг. Покрийте тавата с чиста кърпа или фолио за свежо съхранение и оставете на топло да втасва. Загрейте фурната на 200 градуса. Когато възелчетата втасат, махнете фолиото и печете около 15 минути или докато се зачервят. Докато питките се пекат, можете да приготвите чесновата смес за намазването. Леко затоплете зехтина и маслото и добавете счукания чесън. Разбъркайте и оставете за минута-две на слаб огън, докато чесънът поомекне. Когато възелчетата са готови, а докато са още топли, ги намажете с чесновата смес.

matekitchen.com

Бързи хлебчета с маслини

Продукти: 3 ч.ч. брашно от лимец; 1 ч.ч. кисело мляко; 1 ч.л. сода бикарбонат; 1 яйце; 15 маслини; 100 г сирене; Приготвяне: В купа смесете нарязаните маслини, яйцето, натрошеното сирене и млякото с угасената в него сода. Разбъркайте с вилица и оставете да постои около 5 минути. Щом сместа шупне, сложете брашното. Омесете меко тесто, от което оформете малки питки. Не е задължително да са с правилна форма. Подредете хлебчетата с маслини в тава, покрита с хартия за печене и ги печете в предварително загрята на 250 градуса фурна в продължение на точно 14 минути. След като се изпекат, ги извадете от тавата и ги завийте с чиста памучна кърпа за 5 минути. След това можете да ги поднесете.

matekitchen.com

Содени питки със сирене

Продукти: 2 ч.ч. брашно; 1 ч.ч. кисело мляко; 200 г сирене; 40 мл олио; 1/2 ч.л. сол; 1/2 ч.л. сода бикарбонат; 1 ч.л. захар; Приготвяне: Сипете млякото в купа и го разбийте със солта, захарта и содата. Щом млякото шупне, добавете в купата олиото, начупеното на парчета сирене и брашното и омесете меко тесто. Покрийте го и го оставете за половин час на топло да си почине. Разделете тестото на 4 части и оформете питки. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене, и ги изпечете на 180 градуса за около 20-25 минути.

matekitchen.com

Хлебчета с масло и кашкавал

Продукти: 500 г брашно; 300 мл прясно мляко; 1 пакетче суха мая; 2 с.л. зехтин или олио; 1 ч.л. захар; 1 ч.л. сол; За намазване: 100 г масло; 50 г кашкавал; 1 ч.л. сминдух; Приготвяне: Разтворете маята в млякото и оставете да шупне. Пресейте брашното в купа. Добавете солта, захарта, олиото и разтворената в млякото мая. Омесете меко, еластично тесто. Ако е нужно, доомесете с малко допълнително брашно. Оставете тестото да почине 15 минути и го разпределете на две части. Разточете ги на тънки правоъгълници и ги намажете с кашкавала, маслото и сминдуха. Завийте намазаните правоъгълници на рула и ги нарежете на охлювчета. Поставете хлебчетата в тава, покрита с хартия за печене, и ги намажете с разбито яйце. Оставете ги да втасат 15 минути. Преди да ги сложите във фурната, по желание може да сложите върху всяко охлювче парченце масло. Ако желаете, посипете със сусам и изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност.