0

П рез последната година марката Dacia отново прави продуктова офанзива, с която предлага най-достъпните модели в сегмента на пазара и завладява нови потребители. След лансирането на малкия изцяло електрически модел Spring, компактния хечбек Sandero и високопроходимия Duster, сега Dacia преработва своя семеен автомобил и на автосалона в Мюнхен представя изцяло новия 7-местен модел, наречен Jogger.

През последната година марката Dacia отново прави продуктова офанзива, с която предлага най-достъпните модели в сегмента на пазара и завладява нови потребители. След лансирането на малкия изцяло електрически модел Spring, компактния хечбек Sandero и високопроходимия Duster, сега Dacia преработва своя семеен автомобил и на автосалона в Мюнхен представя изцяло новия 7-местен модел, наречен Jogger.

Новата Dacia Jogger е функционален семеен модел, предлаган в достъпни версии с 5 и 7 места. Моделът се възползва от най-доброто от всяка категория и се отличава с дължината на комби, простора на ван и външния вид на SUV. Според създателите си, автомобилът създава свой собствен клас. Новата Dacia Jogger предлага най-доброто съотношение между цена и пространство с функционалност на универсален модел.

Атрактивният външен вид и гъвкавият интериор на модела подсказват, че той ще бъде идеалният спътник за семействата. Задвижващият агрегат на пропан-бутан осигурява ниска себестойност на пътуването. Очаква се поръчките да стартират през ноември 2021 година. в около 30 страни, основно в Европа. Новата Dacia Jogger ще пристигне в дилърската мрежа през февруари 2022 година.

С дължина от 4,55 метра, новият модел Jogger е най-дългият автомобил в гамата на Dacia. Това са най-търсените от семействата размери за ежедневна функционалност. Щедрото междуосие от 2,90 метра и пространството за главата от 912 мм осигуряват по-просторен интериор и по-голям обем на багажника.

Увеличената дължина на задните врати и широкото отваряне на нивото на стъклата правят задния ред седалки по-достъпен и просторен. Новата Dacia Jogger демонстрира офроуд възможности, благодарение на покривните греди, здравите арки на колелата и големия пътен просвет от 200 мм при празен автомобил, за да се адаптира към всякак тип пътища.

Някои версии на Dacia Jogger са оборудвани с модулни покривни греди, които могат да се трансформират само в няколко бързи стъпки. Гредите могат да функционират и като багажник на покрива, който може да пренася товари до 80 кг. За модела се предлагат 16-инчови алуминиеви джанти с ефект на диамант. Дръжките на вратите имат елегантен и ергономичен дизайн. Бутонът за електрическо управление на капака на багажника е скрит под лентата за повече естетика и практичност.

Новата Dacia Jogger има идеалното пространство и функционалност за ежедневните нужди на семействата. Автомобилът осигурява комфортна употреба за всички на борда, независимо дали се намират на първия, втория или на третия ред седалки. В купето има практични места за съхранение с обем от 24 литра.

Инструменталният панел и екранът на мултимедията са разположени в горната част на таблото, докато леснодостъпните бутони за управление на климатика и системите в помощ на водача, са разположени в долната част. В някои версии има сгъваеми масички и поставки за чаши за пътниците на втория ред, които се плъзгат до 70 мм.

На втория ред има и две странично монтирани точки Isofix за закрепване на детски столчета. При 7-местната версия, пътниците на третия ред разполагат с индивидуални седалки, подлакътник и голямо задно стъкло за по-добър изглед. Седалките предлагат отлична опора както за водача, така и за пътниците. За идеална позиция на шофиране водачът може да регулира височината на седалката в голям интервал, дълбочината и наклона на волана, както и да добави централен подлакътник с отделение за съхранение.

С трите реда седалки Dacia Jogger може да превозва до 7 възрастни човека. Моделът предлага общо 56 възможни конфигурации. Задната част на салона на автомобила включва сгъваема в съотношение 2/3 към 1/3 седалка с три отделни места на втория ред и две индивидуални седалки, сгъваеми в съотношение 50/50 на третия ред, които могат да се извадят при необходимост. Новата Dacia Jogger предлага максимален товарен обем от 1819 литра при сгънати седалки.

При 5-местната версия капацитетът на багажника е 708 литра, а при 7-местната версия капацитетът на багажника е 160 литра, и 565 литра при сгънат трети ред. Височината на товарене е 66 см, а подът на багажника достига 1,15 метра. Багажното отделение е оборудвано с еластични ремъци и четири фиксиращи пръстена. На борда има и три куки - две в багажника и една отпред, от страната на пътника, идеални за фиксиране на чанти.

Новата Dacia Jogger идва оборудвана с изцяло новия 1,0-литров 3-цилиндров бензинов двигател с турбокомпресор и директно впръскване TCe 110 и съвременен агрегат ECO-G 100, работещ на бензин и пропан-бутан LPG. Изцяло новият бензинов двигател TCe 110 е с мощност 110 к.с. и е съчетан с 6-степенна механична скоростна кутия. С максимален въртящ момент от 200 Нм при 2900 об/мин, той към момента е най-мощният двигател в гамата на Jogger.

Новият агрегат EGO-G 100, работещ на бензин и пропан-бутан LPG, впечатлява с разход на гориво от 7,6 л/100 км на газ в комбиниран цикъл по WLTP. Когато се движи на пропан-бутан, средните емисии на CO2 са с 10% по-ниски от тези на еквивалентен бензинов двигател. С този икономичен турбомотор и благодарение на своите два резервоара - 40-литров за пропан-бутан и 50-литров за бензин, новата Dacia Jogger предлага максимален пробег от над 1000 км.

През 2023 година към гамата ще бъде добавен и модел с хибридно задвижване, което ще комбинира 1,6-литров бензинов двигател и два електромотора, както и автоматична скоростна кутия без съединител и акумулаторна батерия с капацитет 1,2 кВтч. С това хибридно задвижване автомобилът винаги ще потегля на електричество и ще може да се движи 80% от времето в града в изцяло електрически режим, което води до 40% икономия на гориво в сравнение с бензиновия двигател.