0
Apple откри сериозен дефект в Apple Watch, съобщи The Wall Street Journal. Според източници на изданието компанията от Купертино се е принудила временно да ограничи и забави доставките на първия си умен часовник, който иначе се радва на огромен интерес.
Проблемът е в ключовия компонент Taptic Engine. В него се намира миниатюрен вибромотор, който чрез лостче тактилно уведомява собственика за нови съобщения и други действия, както и отговаря за измерването на сърдечния пулс. Този сигнал прилича на леко почукване по китката и се смята за по-ефективен от звукови сигнали или вибрация.
Серийното производство на умния часовник започна в началото на февруари. Тогава първичните тестове показаха неизправности в работата на Taptic Engine, произведен от един от доставчиците на Apple – китайската компания AAC Technologies Holdings Inc. Това принуди американската корпорация да се откаже от резервни части за устройството. Според информация на The Wall Street Journal партидите часовници от друг доставчик – японската Nidec Corp., не страдат от подобни проблеми. Но заради увеличените заявки към тази фирма трябва време за изработване на допълнителните компоненти.
В началото на април сатана известно, че клиентите, закъснели само с час след старта на предварителните поръчки за Apple Watch, ще получат някои от моделите чак през август. На 22 април обаче корпорацията ги успокои, че ще се радват на новите си умни часовници доста по-рано от очакваното.
Apple започна продажбите на първото си носимо устройство в САЩ, Великобритания, Австралия, Канада, Германия, Хонконг, Франция и Япония на 24 април. Тогава умни часовници получиха само онези клиенти, които успяха първи да си ги поръчат през интернет. Количествата от най-популярните модели бяха изчерпани само час след началото на приема на заявки на 10 април.
Apple Watch е първият принципно нов продукт на компанията от Купертино, в който не е участвал Стив Джобс (1955 – 2011). Под неговото пряко ръководство са създадени музикалният плеър iPod, смартфонът iPhone и таблетът iPad. Джобс беше наследен от Тим Куп и старшия дизайнер Джони Айв, които започнаха разработката на Apple Watch няколко месеца след смъртта му. Часовникът е достъпен в два варианта – с диагонал на екрана 38 и 42 милиметра. Различните модели струват от $350 до $17 000.