0

Д ва филма до края на годината се очаква да реализира холивудският гигант „Дисни“ у нас. След като миналата година засне относително малката си продукция The Princess в студиата на „Ню Бояна“, къщата на Мики Маус се завръща на българска територия. Това ще се случи още напролет, когато в полите на Витоша ще бъде разпънат сетът за филма Crossing, който бе и една от първите три продукции, одобрени от културна комисия за нововъведения механизъм за възстановяване на разходи.

Два филма до края на годината се очаква да реализира холивудският гигант „Дисни“ у нас. След като миналата година засне относително малката си продукция The Princess в студиата на „Ню Бояна“, къщата на Мики Маус се завръща на българска територия. Това ще се случи още напролет, когато в полите на Витоша ще бъде разпънат сетът за филма Crossing, който бе и една от първите три продукции, одобрени от културна комисия за нововъведения механизъм за възстановяване на разходи.

Именно въвеждането на промените в Закона за филмовата индустрия, според който продуцентите ще могат да си връщат до 25% от допустимите разходи, осъществени в България, провокира „Дисни“ да прояви голям интерес към страната ни. Нещо повече, по думите на изп. дир. на „Ню Бояна Филм Студиос“ Ярив Лернер продуцентската компания води разговори за реализирането и на трети проект тук, което се очаква да се случи най-рано във втората половина на 2022 г. "Дисни" се готви и да

организира у нас своя база

и да работи в посока на по-дългосрочно партньорство. 

Подробности около Crossing все още се пазят в тайна. Въпреки това заявката е, че на български терен скоро ще стъпят „едни от най-големите продуцент, режисьор и звезди“. „За тях е малък проект, но за нас е огромен. Не сме имали проект от такъв мащаб до този момент тук“, коментира пред „Монитор“ Лернер, който се готви да стартира уъркшопове за редица нови специалисти у нас. Още 14 до 18 февруари ще бъдат обучавани кадри за отдели като „Камера“, „Грип“ и „Осветление“. Като част от академията Film Forge от април ще стартират и други по-продължителни обучителни програми. От нови кадри българската индустрия ще се нуждае във всички отдели, сред които още грим и прическа, гардероб и т.н. Таксата за участие в курсовете е 150 лв., като инвестицията ентусиастите могат да си върнат почти веднага с работа на терен.

Новите специалисти ще работят както върху новите продукции, чийто мащаб се очаква да расте, така и върху рекламните проекти на B2Y Productions. “Утроихме работата по време на пандемията. Заради нарастващия обем от работа

ще ни трябват и тройно повече специалисти“

допълва Александър Кенанов от B2Y Productions.

За тренировъчната програма Лернер е в активни разговори с представител на „Човешки ресурси“ от „Дисни“, като заявява, че голяма част от преподавания материал е изпратен именно от компанията.

Crossing ще е първият голям проект на студиото за тази година, а след неговото приключване – през юни и юли, измежду декорите ще се реализира дългоочакваният „Червената Соня“. По проекта Лернер и компания (начело с Millennium Media) работят повече от 12 години. Към настояща дата вече има ангажиран режисьор – Ем Джей Басет. Продължават да се водят преговори и с актрисата Хана Джон Камен за главната роля. „Изискванията към нея са големи по отношение на физическата подготовка, тъй като има много сцени с езда и боеве и тя ще трябва да се справя с тях“, коментира шефът на „Ню Бояна“.

Други големи световни компании също проявяват интерес към страната ни като кинодестинация. Само в последните четири месеца Жана Караиванова и фондацията Българска филмова комисия водят разговори за потенциални продукции на компании като „Амазон Прайм“, „Парамаунт Пикчърс“ и др. От „Нетфликс“ също потвърждават желанието си да снимат у нас, като първите работни разговори със стрийминг компанията започват още преди две години. „Лукасфилм“, под чиято щампа излизат филмите от „Междузвездни войни“, също заявила, че

отдавна има интерес да реализира свои проекти в България

„Казват, че след приемането на закона за стимулите това вече е възможно да се случи. Но първият им въпрос беше дали имаме достатъчно работна сила, която да поеме компания като тяхната“, обясни пред „Монитор“ Караиванова.

Без да назовава за кое заглавие става въпрос, бившата директорка на филмовия център заяви, че една от компаниите се готви да изразходи около 20 млн. лв. в България, което е само с 5 милиона по-малко от бюджета за българско кино.