0

Н езависим (инди) филм на стероиди – така 25-годишният актьор Тимъти Шаламе описва един от последните си проекти - „Дюн“. В сагата, адаптирана по едноименната книга, номинираният за „Оскар“ артист влиза в главната роля на Пол – момче, живеещо между сънищата и реалността, чиято съдба се променя със стъпването на планетата Аракис. Действието се развива над 8000 години напред в бъдещето. А в новия дом на Пол по-ценна и от диамантите се оказва водата.

Независим (инди) филм на стероиди – така 25-годишният актьор Тимъти Шаламе описва един от последните си проекти - „Дюн“. В сагата, адаптирана по едноименната книга, номинираният за „Оскар“ артист влиза в главната роля на Пол – момче, живеещо между сънищата и реалността, чиято съдба се променя със стъпването на планетата Аракис. Действието се развива над 8000 години напред в бъдещето. А в новия дом на Пол по-ценна и от диамантите се оказва водата.

„Дюн“ е изключително амбициозен и спиращ дъха проект на прочутия режисьор Дени Вилньов. Канадският кинодеец определя последната си творба като най-лична такава. Причината – самият той е почитател на романа, издаден през 1965 г. от Франк Хърбърт. Любовта му към страниците си личи и на екрана. Вилньов остава верен на написаното в книгата, като в същото време успява да даде и свобода за артистичен полет на всеки от актьорите си, както и самият Шаламе признава сравнявайки работата по проекта със снимки на инди филм. Предвид огромния обем от информация в тома на Хърбърт, режисьорът съвсем разумно е разделил историята в (поне) 2 части. Дали ще има продължение обаче зависи от резултата на първия „Дюн“.

Малко известен факт е, че същата тази книга някога е вдъхновила и Джордж Лукас за героите и историите в „Междузвездни войни“. Самата литературна творба обаче се смята за една от най-трудните такива за филмова адаптация. Вилньов все пак се справя, а крайният резултат определено заслужава вниманието на всички фенове на научната фантастика... и не само.

Режисьорът изследва в детайл новите светове, които създава. Интересно е, че за „Дюн“ той свежда компютърно-генерираните ефекти и зеления екран до минимум, като вместо това изгражда снимачни сетове на редица локации по света. Сред тях попадат Унгария, Йордания, Норвегия, ОАЕ и т.н. За целта режисьорът разчита и на колосален бюджет в размер на 165 млн. долара.

Както вече стана ясно, действието в „Дюн“ се върти около Пол - умен и надарен млад мъж, роден за велики дела. Той отпътува за една от най-опасните планети на Вселената, след като Императорът изпраща баща му и народа му да оглавят местността и да поемат щафетата в добиването на т.нар. „подправка“. Всичко това обаче се оказва капан, а негови жертви падат някои от най-близките хора на момчето.

Освен със смайващите пейзажи (макар и повечето от тях – пустинни) и мащабните гледки, „Дюн“ със сигурност впечатлява и с убийствен актьорски състав. Смятан за една от най-обещаващите млади надежди на Холивуд, Шаламе продължава похода си към голямата слава. На екрана обаче зрителите ще разпознаят още Оскар Айзък, Джош Бролин, Стелан Скарсгард, Ребека Фъргюсън, Хавиер Бардем, Зендая, Джейсън Момоа и др., като всеки един от тях изгражда образ, достоен за свой собствен филм. Именно обаче поради изобилието от история, визуални феерии и многопластови герои се достига и до един от най-големите минуси на „Дюн“ - неговата продължителност.

Бролин и Айзък в кадър от "Дюн". Във филма Айзък прави препратка и към ролята си в "Междузвездни войни".

Филмът трае 2 часа и 35 минути, като времето надали ще се окаже проблем за феновете на жанра, на книгата и дори на „Междузвездни войни“ като негов „събрат“. Динамиката в действието на първата половина от заглавието ще задържи интереса и на зрителите, за които тематиката е доста по-далечна. Въпреки това колкото повече върви към края си, толкова повече „Дюн“ губи този си ритъм. А финалът е замислен така, че даде усещането, че цялото това време, в което си гледал, единствено те е подготвяло за същинската част от историята – Част 2.