0
Ба атите вероятно ще станат киборги до 200 години и постепенно ще се слеят с технологични устройства като компютри и смартфони, твърди израелски историк, цитиран от в. "Дейли телеграф".
Ювал Ноа Харари, професор от Еврейския университет в Ерусалим, смята, че сливането на човека и машината ще е "най-голямата еволюция в биологията" от появата на живота преди четири милиарда години. В книгата си, проследяваща историята на човечеството, той твърди, че хората ще еволюират и ще станат като богове с власт върху смъртта, както и че те ще са толкова различни от съвременниците, колкото сме ние от шимпанзетата. Според него хората като раса се ръководят от неудовлетворението и няма да успеят да устоят на изкушението да се ъпгрейдват, независимо дали с генноинженерство или с технологии.
Според проф. Харари хората са станали толкова доминантен вид заради способността си да измислят "фикции", които обединяват обществото, като религията, парите, идеята за основните човешки права, които нямат основа в природата. Бог е изключително важен, защото без религиозния мит не можеш да създадеш общество. Религията е най-важното изобретение на хората - казва проф. Харари. - Докато хората са мислели, че зависят от тези богове, те са контролируеми. Сега казваме, че нямаме нужда от бог, а само от технологии. Най-интересното място в света от религиозна гледна точка не е Близкият изток, а Силициевата долина, където създават техно-религия. Те вярват, че дори смъртта е технологичен проблем, който трябва да бъде решен.