0

От лансирането на Citroen DS 3 през 2010 година този шикозен и модерен френски автомобил е пленил с чара си над 390 000 клиенти. Моделът стана истинска автомобилна икона, благодарение на силната си идентичност, уникален стил, удоволствие, което доставя при шофиране и модерно оборудване. Той предлага най-добрата комбинация от комфорт и динамика, във варианти хечбек или кабриолет, според желанието на клиента. Преди броени дни под пирамидата на Лувъра в Париж бяха представени новите DS 3 и DS 3 Cabrio, вече без популярното име Citroën, тъй като французите отделиха DS като самостоятелна луксозна марка. Моделите са още по-привлекателни с новия си дизайн с нова предница без емблемата на Citroën, повече възможности за персонализация и още функции за свързаност и помощ при шофиране.

Новата вертикална шестоъгълна решетка е с масивна рамка от хром, продължаваща към фаровете и светлините за мъгла.

Най-голямо впечатление във външния вид на новия DS 3 прави вертикалната шестоъгълна решетка, която носи гордо емблемата DS. Контурите от хром подчертават елегантността и продължават към фаровете и LED светлините за мъгла чрез две хромирани лайсни. Благодарение на силно изразителният светлинен подпис, новият DS 3 комбинира авангардния стил на предницата, изваяна като произведение на изкуството, с красотата на каросерията. Дизайнерите на DS са запазили уникалните му атрибути като разнообразен тип таван на купето, двуцветна каросерия от покрив и купе, както и линия на вратите с извивки като перки на акула.

Дизайнерите на DS са запазили двуцветната каросерия и уникалната линия на вратите с извивки като перки на акула.

Новият DS 3 е уникален автомобил и от гледна точка на многобройните възможности за персонализация, като предлага 78 възможни комбинации от нюанси на каросерия, покрив, огледала, джанти, арматурното табло, ръкохватката на лоста за скорости и тапицерия. Екстериорната персонализация предлага също и 10 стикера за покрива на хечбека, в допълнение към четири цвята за покрива, четири цвята на платното за версията Cabrio, десет черупки за огледалата и петнадесет 16 и 17-инчови лети джанти предлагани за двата силуета. 

Чрез 7-инчовия сензорен цветен дисплей се осъществяват повечето настройки, а може да се изведе и екранът на смартфон.

Със своя естетичен и смел интериор, новият DS 3 отново разбива кодовете и внася глътка свеж въздух в света на лукса по френски. Отличителните белези на DS 3 и DS 3 Cabrio излъчват съблазън и динамика. Салонът е вдъхновен от съвременната мода и в него са използвани разнообразни материали. Появяват се нови тапицерии от плат, а седалките са облечени с кожа Nappa с уникалния дизайн на верижка на скъп часовник. Панелът на бордното табло също може да бъде обвит с кожа с щампован монограм DS, а козирката над таблото с уредите е тапицирана с имитация на кожа с контрастиращи шевове.

Елегантният салон е вдъхновен от съвременната мода и в него са използвани разнообразни материали.

За да усъвършенства детайлите, DS 3 съчетава технологии и елегантност чрез ситопечат на задните странични стъкла и лазерно гравиране на същия мотив на панела на бордното табло или върху черупките на огледалата за обратно виждане. Голямата промяна в интериора на хечбека и кабриолета е замяната на 20 бутона със 7-инчов сензорен цветен екран, през който се осъществяват повечето функции и настройки. Новият DS 3 е оборудван с функцията Mirror Screen, чрез която на дисплея на мултимедийната система се извежда огледален образ на екрана на свързания смартфон.

При новия DS 3 Cabrio 3 платнището на покрива може да се отваря и затваря при движение на колата с до 120 км/ч.

Новият DS 3 е еднакво удобен в града и на дълъг път, благодарение на компактните размери, които дават забележителна пъргавина и най-вече заради качествата на първокласните двигатели. На пръв поглед градският автомобил се предлага с 8 типа двигатели, сред които три 3-цилиндрови PureTech и два 4-цилиндрови бензинови THP, и три 4-цилиндрови дизелови BlueHDi. Предлагат се и три вида скоростни кутии – 5- или 6-степенна механична скоростна кутия, пилотирана скоростна кутия или 6-степенна автоматична трансмисия, съчетана с двигателя PureTech 110.

Спортната версия Performance се задвижвана от бензинов турбомотор 1.6 THP с мощност 208 к.с. и тяга 300 Нм.

Черешката на тортата за новите DS 3 и DS 3 Cabrio е най-спортната версия Performance, задвижвана от бензиновия турбомотор 1.6 THP с мощност 208 к.с. и с впечатляващ въртящ момент от 300 Нм. Двигателят е съчетан с 6-степенна механична скоростна кутия със специфични компоненти, включвайки диференциал с ограничено приплъзване тип Torsen за по-високо сцепление и стабилно поведение на пътя.