0
Ср ртфоните отдавна изместиха джобните компютри, но такива все още съществуват. Актуалните модели нямат нищо общо с познатите от преди десетина години Palm устройства, а приличат по-скоро на флашки, SD-карти или миниатюрни дънни платки. Едни се включват директно към телевизора или монитора, а други служат за основа на по-сложни машини като дронове или самоделни роботи. Тук изброяваме петте най-добри джобни компютъра на пазара в момента.
Intel Compute Stick
Макар че е с габаритите и външния вид на флашка, Intel Compute Stick е пълноценен персонален компютър с процесор Intel Atom Bay Trail. Устройството се включва към телевизор или монитор чрез HDMI. Въпреки малките си размери компютърчето има дори USB-вход. В зависимост от операционната система Intel Compute Stick разполага с 1 или 2GB RAM, има 8 или 32GB памет за данни (разширяема със MicroSD карта), Wi-Fi и Bluetooth. Версията с по-малко RAM работи с Linux, а другата – Windows 8.1. Цената им съответно е $110 и $150.
{img}
Intel Edison
Още един миниатюрен компютър от Intel. Това е експериментален продукт, който е предназначен за вграждане в различни „умни" устройства. Тоест Edison е само платформа за създаване на по-мощи конфигурации. Иновативният продукт на Intel е с размерите на SD карта и включва самодостатъчен изчислителен модул, което само по себе си е впечатляващо. Например на Edison е била успешно подкарана играта Doom, като към него е бил включен контролер Dualshock 4. Микрокомпютърът на Intel от второ поколение също използва процесор Atom, но в друго изпълнение – Silvermont. Оперативната памет е 1GB, а вътрешната – 4GB. Edison има Wi-Fi, Bluetooth и контролер за USB. Платформата работи под управлението на Linux и потребителят може да инсталира приложения от специален онлайн магазин.
{img}
ASUS Chromebit

Това е един чисто потребителски продукт, който не може да бъде използван за основа на други, по-сложни устройства. ASUS Chromebit е HDMI-флашка, която се включва към телевизора или монитора, подобно на Intel Compute Stick. Миникомпютърът на тайванската компания е предназначен най-вече за работа онлайн, тъй като с помощта на Chrome OS от Google е трудно да се направи нещо по-различно. ASUS Chromebit струва около $100 и ще започне да се продава през лятото. Той ще позволява достъп до облачната система на Google за всички потребители, които не искат или не са в състояние да харчат много пари. По думите на създателите си ASUS Chromebit е добро решение за училища и малки компании.
{img}
Raspberry Pi

Тази джаджа с размерите на кредитна карта е пазарен хит сред домашните PC-майстори, тъй като струва от $20 до $35, а има производителност на много по-скъпо компактно устройство. Raspberry Pi може да работи както като самостоятелен компютър, чиято мощност стига да браузвате в интернет, така и като основа на по-сложна машина. Често се използва за създаване на радиоуправляеми модели, тъй като тежи само 45 г и може да се инсталира безпроблемно в самоделни дронове и самолетчета. Устройството има чипсет ARM 11 (първо поколение) или ARM 7 (второ поколение). Raspberry Pi работи под управлението на различни дистрибуции на Linux, но след появата на Windows 10 създателите на компютъра обявиха, че второто поколение ще ползва новата операционна система на Microsoft.
{img}
Android-донгли

Какво е донгъл ли? Това е малко устройство, което може да се включва към компютър и да осигурява достъп до безжичен интернет или пък да действа като файъруол. От тази гледна точка би било странно, ако най-популярната в света мобилна операционна система Android не беше намерила приложение и в микрокомпютрите. Тъй като разликата между мобилните и настолните устройства, що се отнася до ежедневните задачи, се размива все повече, то и Android-донглите, които се включват към телевизорите чрез HDMI, могат да станат пълноценни заместители на микрокомпютрите. Те имат едно огромно предимство в сравнение с конкурентите си, а именно – достъп до всички игри и приложения в онлайн-магазина Google Play. Зареждането на съдържание в такива устройства е същото като в Android смартфони и таблети. И макар че водещите производители все още не предлагат такива донгли, то китайските компании бълват всевъзможни модели за всеки вкус и джоб.