0

Е кспертен кабинет или такъв на малцинството. Това предвиждат социолозите Боряна Димитрова и Андрей Райчев пред БНТ.

Експертен кабинет или такъв на малцинството. Това предвиждат социолозите Боряна Димитрова и Андрей Райчев пред БНТ.

"За да се направи правителство в този парламент, трябва да се прескочат значителните червени линии", коментира Димитрова.По думите й за ГЕРБ става все по - невъзможно да състави правителство, защото ВМРО не влиза в парламента.

"Активността беше по-висока от очакваната. Това дава съществено предимство на партиите на протеста - “Демократична България”, “Изправи се! Мутри вън!” и “Има такъв народ!”. Не е възможно да се възпроизведе досегашното правителство. Намираме се в преходен период", каза тя.

На свой ред нейният колега Андрей Райчев обясни, че проблемът идва от това, че всички отхвърлят възможността за коалиция в ГЕРБ. “Ще бъде предложено експертно правителство”, каза той.

Да, може да има експертно правителство, но трябва партиите да го гласуват. Шансът да се реализира такъв тип управление е малък”, уточни Димитрова. Тя припомни, че “Има такъв народ” ще получи мандат от президента за съставяне на правителство при невъзможност на ГЕРБ да го направи. Това означава, че те могат да обединят протестните партии с подкрепа на БСП. На практика това е коалиция срещу ГЕРБ. От друга страна, ГЕРБ може да реши да подкрепи такова правителство, което означава, че то ще зависи от формацията на Борисов.

Според Райчев съществува вариант за правителство на малцинството на Слави Трифонов. То ще бъде подкрепено от ГЕРБ, защото те не желаят нови избори и служебно правителство на Радев.“БСП драматично пада. Тя има вътрешни проблеми. Има проблеми и със стратегията”, категорична беше тя. Райчев нарече загубата на БСП “безпрецедентна и унизителна”. “Корнелия Нинова направи БСП лидерска и малка партия. Ако БСП не реагира, тя ще стане една 10-процентова партия”, завърши той.