0

Н а 9 май светът чества Деня на обединена Европа. По този повод нека припомним някой любопитни факти за Стария континент.

Не е ясен точният произход на думата „Европа“. Според енциклопедия Британика топонимът идва от древногръцко словосъчетание, означаващо широко лице или око. Най-разпространеното схващане е, че името на Стария континент идва от гръцката митология. Там Европа е дъщеря на финикийския цар Агенор. Според изследователя Павел Серафимов в „Европа“ се крие тракийска дума (от която идва и „хубав“, „хубавица“). Тя е звучала като Хубрупа, Хуурупа и е означавала – хубавицата, жена с хубави форми. Според Серафимов така красивите тракийки всъщност са кръстници на целия континент.

Евмолпия

Прелюбопитен факт е, че Пловдив (Евмолпия) е първият град на континента, който е жив до днес. Има данни, че той води началото си от неолита през VI хилядолетие пр.Хр. През IV век пр.Хр се превръща в главния град на Северна Тракия, какъвто остава и до наши дни. Най-старият солодобивен и праисторически укрепен град крепост също се намира в България. Това са солниците в Провадия (5600 - 4350 г. пр. Хр.).

Конфликти

Европа обаче днес е скована от ужасяваща война. Има теория, че най-продължителният вонен конфликт също се е водила на наша територия – цели 2200 години. Той избухва през II век преди Христа между черноморските градове държави Месембрия (днешен Несебър), Аполония (Созопол) и Анхиало (Поморие) заради контрол върху солниците. Мирен договор бе подписан символично между градовете чак през 2010 г. Подобни случаи не са прецедент. Такава е войната между Холандия и архипелага Сили (автономна зона, част от Великобритания) продължила заради липсата на мир цели 335 години.

Агресия

На фона на руската агресия в Украйна историци припомнят и съвременни, но доста безобидни нахлувания на войски в чужди държави. Такова се случва през 2007 г., когато Швейцария случайно нахлува в територията на своя съсед – Лихтенщайн. В онзи „съдбоносен“ ден около 170 пехотинци от Швейцария преминават немаркираната граница и вървят около 2-3 километра, преди да осъзнаят какво са направили.

Лихтенщайн е единствената в Европа държава (и сред трите страни в света), кръстени на династии ( Фoн yнд цy Лиxтeнщaйн). Както Андора и тази страна няма армия. Сан Марино е държавата с най-малката армия в света – около 70 души. Но това не й пречи да е най-старата независима държава в Европа, датираща от 301 г. сл. Хр. България обаче е най-старата европейска държава по име. Докато през вековете десетки страни са се трансформирали и са сменяли названията си, само България остава със същото име от своето основаване през 681 г. Въпреки състоянието на Българската армия днес, в исторически план тя е уникална в Европа и в света с факта, че е единствената въоръжена сила, която никога не е губила бойно знаме, въпреки че е участвала във всички регионални и световни войни.

Пингвин полковник

Eдинбургският зоопарк в Шотландия, пък е дом на единствения пингвин полковник и рицар на име бригаден генерал сър Нилс Олаф III. Той се счита за талисман и главен полковник на норвежката кралска гвардия. Норвегия е една от десетте европейски страни, чиито граждани са едновременно и поданици и съответно издържат с данъците си кралски фамилии. Само датчаните обаче могат да се похвалят, че са най-старата монархия в Европа. Тя е основана през 935 г. от викингския крал Горм Стария и Харолд Блутут. Голям коз в ръкава на монархистите е Княжество Монако, което се слави с най-голямата продължителност на живота на континента – 89,4 години. На Албиона доста окуражително Кралица Елизабет II праща поздравителни картички на всички дълголетници (за 100-ия и 105-ия им рожден ден) и на юбилярите (при 60-и, 65-и, 70-и юбилей).

Уелс

В Уелс пък се намира градът с най-дългото име. То е съставено от цели 57 букви. Прелюбопитен факт е, че повечето от европейските замъци са разположени в Чешката република – „само“ 932. Повечето монументални градежи са свързани с християнството, без което Европа не би била същата. Най-големият храм в света е „Свети Петър“ във Ватикана. Най-стрият манастир обаче е в България. За такъв се счита „Св. Атанасий“ над село Златна ливада край Чирпан. Обителта е основана от самия Атанасий Велики през 344 г.

Атракции

За най-посещавани туристически атракции обичайно спорят Колизеумът в Рим, Айфеловата кула и Дисниленд в Париж. Над всички обаче стои Лувърът. Загадъчната усмивка на Мона Лиза и другите шедьоври там привлякоха рекордните 10,2 милиона посетители през 2018 г. Най-тясната улица е в Прага - едва 50 см широка. Но това не й пречи да има светофар, който пречи на пешеходците да се заклещят по средата.

По отношение на кулинарната култура най-много сладки изделия (белгийски шоколад) в света се продават на летището в Брюксел – над 800 тона всяка година. Именно белгийците претендират и да са изобретили пържените картофки, а не американците.

С Европа са свързани още доста любопитни факти и рекорди. Достатъчно е да споменем само, че тук се намира най-малката суверенна държава в света – Ватикан, и най-голямата – Русия.

Празникът тръгва от реч на Шуман

Денят на Европа тръгва от прочутата реч на министъра на външните работи на Франция Робер Шуман в Париж от 9 май 1950 г. Тогава той представя план за обединение на въгледобивната и стоманодобивната промишленост на западноевропейските страни, което се смята за първата крачка към европейска федерация.

9 май се отбелязва и като Ден на победата над хитлерофашизма (1945).

Ако сте юбиляр във Великобритания, ще получите картичка от Елизабет II.

 Ако сте юбиляр във Великобритания, ще получите картичка от Елизабет II.
Instagram