0
В о отаническата градина на Българската академия на науките и през тази седмица може да се види голямата колекция от представители на род Мушкато. Гостите на градината имат възможност не само да видят рядко срещани в нашата страна растения, но и да си тръгнат с някое уникално растение.
В момента специалистите показват и нови сортови групи, каквито са звездовидните мушката, както и групата на т.нар. ангелски мушката, които са по-дребни, но с продължителен и обилен цъфтеж, съобщи за „Монитор” директорът на градината д-р Антоанета Петрова. Те приличат на миниатюрни английски пеларгонии, но изключително много радват не само колекционерите, но останалите любители градинари.
Гостите на градината може да се насладят на жълто мушкато – „First yellow”, който е първият сорт с подобна окраска. Цветовете са бледожълти. Все още обаче не се продава, защото е много нов и за специалистите от градината.
В момента в оранжерията на градината има цъфнали доста орхидеи. С цвят са се окичили и растенията от богатата колекция от обички. Във външната градина сега започва цъфтежа на различни видове декоративни храсти. Сбирката от люляци също е потънала в цветове и аромат.