0
Би исовата градина в столицата няма да се застроява. Това увери вчера кметът на София Йорданка Фандъкова.
„Целта на новия градоустройствен план на Борисовата градина е тя да се увеличи и запази като парк. В момента се прави само избор на проектант, който да изготви подробния план, и предстои и публично обсъждане на предложените проекти“, заяви Фандъкова пред БНТ.
Според нея общият план ще реши много от проблемите на парка, които са възникнали в последните 25 години. „Градината не е имала устройствен план и това е позволило големи части от нея да се завземат от частни интереси”, каза Фандъкова. Тя беше категорична, че не може да се говори за никакво строителство в парка. „Борисовата градина е в голямата си част паметник на градинското и парковото изкуство и тя трябва да остане във вида, в който е проектирана”, каза кметицата. Според нея тя трябва да се ремонтира, реставрира, да е по-приятна за разходка.
„Нашата амбиция е да се опитаме наистина
да върнем част от това, което е загубено в годините
и със сигурност не е в интерес на много хора, затова има и много спекулации по тази тема”, отсече Фандъкова.
В конкурса за подробен устройствен план на Борисовата участват 7 архитектурни екипа. Сред идеите на проектантите са поставянето на виенско колело, повече велоалеи и големи спортни комплекси и площадки. Сред предложенията са и изграждането на музеи, скоростно влакче и подземни гаражи. Архитектите виждат зоната около бившия стадион „Юнак” като зелено пространство, център за изкуство или спортна зона. Бъдещето на всеки от обектите в парка обаче
не може да бъде решено само с устройствен план
В него се предвиждат само зони  за атракции, но с преместваеми съоръжения. Чрез плана общината може да отчужди цялата територия на Борисовата градина. Това означава, че собствеността на всички частни имоти ще стане публично-общинска.
Собствениците им обаче ще трябва да бъдат обезщетени в срок от 15 г. Една от целите на кметството е София да си получи обратно знакови обекти като къпалнята „Мария Луиза”, Лятната естрада, терените под автокъща „Капитолия”, Маймунарника, „Веселото село” и други заграбени имоти в парка.
До 5 юни могат гражданите могат да дават мнения на сайта на НАГ, а после жури ще оцени проектите и ще избере победител.