0

Ф илмът "Обучение за личностно развитие" на казахстанския режисьор Фархат Шарипов спечели голямата награда на 41-вия Московски кинофестивал, който е от категория "А" и един от най-престижните в света.

Филмът "Обучение за личностно развитие" на казахстанския режисьор Фархат Шарипов спечели голямата награда на 41-вия Московски кинофестивал, който е от категория "А" и един от най-престижните в света.

Призът "Златен Свети Георги" беше връчен на Шарипов лично от южнокорейския режисьор и председател на журито Ким Ки-Дук.
Със специална награда беше отличен китайският филм "Животът на морските обитатели". Режисьорът му Чжан Чи не скри изненада си от решението на журито да награди творбата му, разказваща за мъж, който търси изгубената си жена на необитаем остров.


Режисьорският приз беше присъден на създателя на филма "Тя се смее" Валерио Мастандреа (Италия).
Наградата за най-добра актриса спечели Соха Ниасти за ролята си в драмата "Моят живот във втори курс" (Иран). Отличието за най-добър актьор получи Томи Корпела за изпълнението си във филма "Празнота" (Финландия).
Четиридесет и първото издание на проявата, в основната конкурсна програма на която се съревноваваха 13 филма, беше закрито от президента на Московския кинофестивал Никита Михалков и председателя на журито Ким Ки-дук.