0
Сд д като Цветан Василев източи през тях близо 4 млрд. лева чрез необезпечени кредити, сега фирмите, свързани със забегналия банкер, искат още 95 млн. лева от КТБ. Почти всички дружества от бизнес империята на пишман финансиста, теглили заеми от трезора, фигурират в списъка на кредиторите на банката, който бе одобрен от синдиците Росен Ангелчев и Лазар Илиев и публикуван в Търговския регистър в понеделник вечерта.
В списъка са близо 8000 физически и юридически лица, като над 100 от фирмите са свързани с източването на КТБ.
В листата
са само хора и дружества, чиито депозити са надхвърляли гарантирания по закон таван или пък не са били признати заради преференциални лихви. Предвид факта обаче, че огромна част от въпросните компании бушони на Василев търсят суми от порядъка на под 1000 лева, то най-вероятно в случая става въпрос за първата хипотеза – т.е. те вече са прибрали по 196 000 лева от Фонда за гарантиране на влоговете и в момента се редят на опашка за остатъка. Ако наистина е така, това означава, че в касите им вече са влезли над 21 млн. лева, а сега искат още (виж таблицата), при положение че дължат милиарди на трезора. Тези факти впрочем доказват и друго, за което „Монитор” алармира още миналата година – раздадените им кредити реално са били необезпечени. Както е видно от справките от Централния регистър на особените залози, като обезпечения по тях са давани главно „настоящи и бъдещи вземания” по сметки на въпросните компании в банката. Е, от списъка на синдиците лъсва, че към момента на поставянето на трезора под спецнадзор по сметките на въпросните фирми е имало в най-добрия случай 116 млн. лева - т.е. около 30 пъти по-малко от сумата на отпуснатите им кредити.
Всъщност абсурдите далеч не спират дотук
Близо 90% от въпросните 95 млн. лева, за които се борят фирмите от кръга на Цветан Василев, се търсят от само едно дружество - „Дунарит”. Оказва се, че военният завод, който бе част от провалилата се сделка за 1 евро, измислена от забегналия в чужбина банкер, за да прилапа едни от малкото реални активи на КТБ чрез подставени лица, през последните месеци се е занимавал активно с преотстъпване на свои средства от депозити на други кредитополучатели. Целта явно е била те да направят прихващане на свои заеми. Тъй като въпросните прихващания в момента се атакуват в съда, сега „Дунарит” е записан като кредитор на трезора с общ размер на вземанията от 84,9 млн. лева, като само 20 852 лева от тях са от реално съществуващ влог. Останалите ще му бъдат платени, ако прихващанията паднат в съда, стана ясно от обясненията на Фонда за гарантиране на влоговете. Самият „Дунарит” към декември миналата година е дължал 123 млн. лева на КТБ. Като се извади неговото вземане, излиза, че останалите малко над 100 компании искат от трезора да им изплати 10 млн. лева. Част от тях се борят буквално за жълти стотинки, какъвто е случаят с „Интерактив медиа сървисиз”, която иска от банката 8 стотинки, а е теглила заем от 2,7 млн. лева. Само две от останалите дружества имат вземания от над 1 млн. - това са „Аркус” и „Тремонд”, а над 70 имат да получават под 1000 лева от КТБ.
Всъщност поведението на фирмите бушони на Василев далеч не е изненадващо предвид „светлия пример” на тартора им. Както вече „Монитор” писа, самият мажоритарен собственик на КТБ също фигурира в листата заедно с цялото си семейство – майка му Тота, съпругата му Антоанета и дъщерята Радосвета. Четиримата вкупом търсят 756 000 лева от КТБ, при положение че забегналият в чужбина банкер е обвиняем персонално за източването на близо 206 млн. лева от КТБ. В списъка впрочем е „Сънлайт еър” - дъщерната компания на семейния „Тръст Василеви”, към която се водеше и частният „Лиърджет 60” на фамилията. „Сънлайт еър” търси от КТБ крупните 50 лева влог, след като най-вероятно вече е взела гарантираните по закон 196 000 лева. На опашката са се наредили и хора, чиито три имена съвпадат напълно с тези на обвиняемите бивши изпълнителни директори на КТБ Илиан Атанасов Зафиров (6244 лева), Орлин Николов Русев (13 646 лева), Георги Панков Русев (7244 лева) и Александър Мирославов Панталеев.