0

Ф ренски учени измислиха етичен фоа гра (черен дроб от насилствено угоена гъска), съобщи www.france 24.com.

Френски учени измислиха етичен фоа гра (черен дроб от насилствено угоена гъска), съобщи www.france 24.com.


Фоа гра е смятан за най-прочутия френски деликатес. Но в същото време има много противоречиви мнения относно начина на производството му.
Традиционно фоа гра се произвежда чрез насилствено прехранване на гъски, за да се омазни черният им дроб. Тази процедура е сочена като много жестока от защитниците на правата на животните. Сега обаче френските учени са изнамерили алтернативен метод на производство, който по думите им е по-етичен.


Инжекция
Методът представлява инжектиране на гъските с една единствена доза серум, когато птиците са само на два дни. Серумът съдържа природна бактерия, която предизвиква натрупване на мазнини, като процесът наподобява естествения, който гъските имат, преди да мигрират зимата.
С тази инжекция черният дроб на гъските се уголемява, без да е необходимо насилствено угояване на животното.
Намерения
Компанията, която стои зад алтернативния метод, се надява да започне да продава етичния фоа гра по-късно тази година. Целта й са пазари, където продуктът е бил забранен или продажбата му ограничена от съображения за правата на животните.
Традиционното производство на гъши дроб е забранено в страни като Великобритания, Финландия и Полша. В САЩ продуктът е забранен в Калифорния и Ню Йорк.