0
Мн ните гурута отсам и оттатък Океана са безапелационни – гащеризонът тепърва ще чупи табута. Също като миниполата, която през шейсетте години на миналия век направи на пух и прах тогавашните представи за естетика, изисканост и благоприличие. Сещате се, нали? Става дума за оная комбинация от панталон с всякаква форма и от всякакъв плат, плюс пришити тиранти и парче на гърдите от същата тъкан, на което тирантите да се закопчаят. Измисля го в САЩ към края на ХІХ век като работническо облекло за силния пол бащата на джинсите Леви Щраус и той става любимия на пролетариата тоалет. На особена почит  е сред златотърсачите в Аляска, които не го свалят и денем, и нощем.
А през 60-те години на миналия век гащеризонът е лансиран от тогавашните модни дизайнери като „бисекс” дреха за всеки ден. Но що се отнася до нежния пол, той като че ли е най-предпочитан от бременните дами, тъй като придържа добре и дори изглажда подобаващо линията на набъбващото коремче. Така си и остана през годините, като напоследък малко по него се увлякоха любителите на по-екстравагантното облекло сред младежите и особено нежната част от тях. Сега  обаче стилистите го налагат направо яростно като основна дреха през следващия сезон за дамите, нищо че за мнозинството мачовци той е антитезата на съблазънта и изкушението. И на модната им повеля вече се подчиниха една камара звезди на киното и музиката, утвърждавайки панталона с тиранти като cool -тоалета на лятото и след това.
Съветите за това как да се носи гащеризонът са малко и се заключават в следното – ако се навлича вечер, хубаво е на краката да има обувки на висок ток. През деня и в свободното време пък може да се носи с маратонки, сандали или чехли. Шик е с всякакви блузи и тишъртки, а най-вече на голо, стига формите и кройката да го позволяват. Тесен или широк, изпокъсан или току-що прободен за последен път от шивашката игла, панталоните с презрамки провокират, дразнят понякога дори неприлично окото и раждат неистово желание за детайлно изследване на скритото от него. А за това, че гащеризонът все повече хит, свидетелства и фактът, че с него са издокарани и добрите работливи миньони от култовата холивудска анимационна лента „Проклетникът, аз!”
Споменахме обаче високите токове, ама стига толкоз –
идва безмилостният сезон на ниските сандали!
Великите стилисти из модните столици въобще не се съмняват – те са най-шикозната дамска обувка на момента. Така че стига високи токове, „баста” и на маратонките! Тоест, когато една дама пожелае наистина да бъде елегантна, по-добре е да се довери на на закопчаните с каишка или нахлузени като джапанки изискани модели. Могат да бъдат носени с всичко, но най-вече с рокли или поли, дълги едва ли не до ходилата. И въобще не се притеснявайте от ръста си – тези малки бижута ще ви направят ултра модерни. А идеи за сандали за следващите топли пък и по-хладни месеци – колкото искаш!
Да не забравим – и през пролетта, и през лятото, белег на мечтаната от дамите изисканост са фланелките, блузите и пуловерите на хоризонтални райета. Моряшката шарка открай време си е нахакан моден детайл и залез пред нея не се очертава, стига обаче да е умно съчетана с останалите части на облеклото. Интелигентни съвети в тази посока неотдавна даде на екип специализирани журналисти моделът Каролин дьо Мегре, която се слави като световна посланичка на парижката женственост. Когато са върху пуловер, според нея е хубаво хоризонталните райета да бъдат съчетани със светло бежово палто – „десен камила”, с тъмно синьо сако, с бели кожени обувки и с тъмни джинси. Виж, лятото е по-лесно, тъй като моряшките фланелки тичат на всичко – и на шорти, и на дънки, и на бански, и на поли с всякаква дължина. Прекрасно би било обаче и те да са моряшки – тоест да са в цветовете на униформите на морските вълци – тъмно синьо, синьо и бяло.