0

„Аз не съм комунист и никога няма да бъда. Аз не съм нихилист и никога няма да бъда. Аз не съм антихрист и никога няма да бъда. Аз съм просто човек. Аз съм просто човек...“, пееха в зората на демокрацията „Щурците“. „Аз не съм твой министър, нито съм бил, нито ще бъда. Аз съм министър на Република България и служа единствено на родината. И ще продължа да го правя!“, изпя бившият служебен премиер Стефан Янев в деня, в който правителството на промяната се отрече трижди от него. Лебедова песен ли е това? Или присъстваме на раждането на нова генералска партия? Анализаторите се колебаят в оценките. От една страна, се твърди, че хората одобряват първата рокада в правителството. От друга, се роди вицът, че в кабинета е имало „само двама души с топки“. Единият вече не е министър, а Корнелия не се брои.

Стефан Янев и жена му на дипломирането на дъщеря им Екатерина

 Стефан Янев и жена му на дипломирането на дъщеря им Екатерина

Оставката на министъра на отбраната Стефан Янев профуча в бързата лента. Но дори при тази скорост наблюдателите успяха да отбележат забележително единомислие между БСП и „Демократична България“. Всъщност никой не заложи на нарочения за смяна бригаден генерал от резерва. Дори генералът от резерва Румен Радев. Въпреки че Янев бе плътно до него по времето, когато към двамата летяха обвинения за лобиране в полза на едни „грипени“. После  в качеството му на вицепремиер и военен министър в служебното правителство на Огнян Герджиков го обвиняваха за назначения на ключови постове в Министерството на отбраната. А накрая - за капак, дойде и обвинението за лобиране в полза на чужда държава, което така и никой не изрече директно. „Не винаги решенията, които се взимат в съюзни формати, са правилни и добри за България. Не се чувствам виновен за нищо, което съм казал или направил. Във всичките си действия съм се водил единствено от интересите на България. Затова, когато казвам нещо, аз знам защо го казвам. Когато взимам решение, аз знам защо го взимам“ - това изявление на Стефан Янев може да послужи за фундамент за новата партия, която се очаква да оглави. А той вече дори не отрича. На Трети март, заобиколен от дружелюбни микрофони, Янев загатна, че проектът вече не е химера. „Ще го обявим и ще кажем на хората какво искаме, когато му дойде времето, но първо ще чуем и тях”, каза Янев. Според Янев сега българите със сигурност не са обединени. „По ред причини и предвид това, което се случва в световен план и на километри от нашата родина, войната, която е в Украйна - всичко това са фактори, които разединяват. Но да се надяваме, че ще дойде времето, когато ще намерим себе си и пътя, по който трябва да вървим занапред”, допълни Янев. И събралите се там хора му ръкопляскаха. Същите, които преди това целиха със снежни топки настоящия премиер.

С двете си деца  Костадин и Екатерина

 С двете си деца  Костадин и Екатерина

Нещата в политиката следват неумолим ход. Най-вероятно генералът от Сухопътни войски Стефан Янев нямаше да е това, което е днес, ако прокуратурата не беше щурмувала президентството. Като служебен премиер той не направи нито едно непремерено действие и изказване, а за авторитета му може да се съди и по това, че никой не му закачи прякор и не го инсталира в колажи. Затова Янев наистина знае какво казва и как. И си го търсеше, грубо казано. Защото народът симпатизира на онези, в които политиците се прицелват. И припознава именно тях като лидери. С други думи - Янев изгуби доверието на кабинета (напълно съзнателно!) и това е пътят му към голямата политика. Сега остава да разберем дали и Янев ще се разграничи от Радев. И дали това няма да е най-полезният му ход. Тези, които се радват, че генералът е останал без армия, да не бързат. Защото доброволци вероятно не липсват. А докато новият политически проект се меси и втасва, Янев може да си подреди приоритетите. Нито един военен министър досега не може да се похвали с такава солидна биография. И докато медиите се опитват да запаметят името на новия министър на отбраната, когото първоначално всички изписаха с грешка (Зарков вместо Заков, б.а.), Янев е с няколко хода напред. Роден в село Поповица, Пловдивско, той е на възраст, в която военните вече се пенсионират. Може да дундурка внучката си и да строява жена си Пенка и трите им кучета у дома. Децата му са поели свой път. Но би било жалко наистина при впечатляващата му кариера да се пенсионира от политиката, където действително е интересно докъде може да стигне.

Стефан Янев вече не крие, че ще е лицето на нов политически проект.

 Стефан Янев вече не крие, че ще е лицето на нов политически проект.

Минава през школовка във Вашингтон

Стефан Янев завършва Висшето народно военно артилерийско училище (ВНВАУ) “Г. Димитров” в Шумен със специалност “Земна артилерия” през 1983 г. с квалификация инженер по експлоатация на електронноизчислителна техника. Първата му длъжност в административната структура на МО е през 1996 г. като експерт в дирекция “Международно сътрудничество”, за да стигне до директор на дирекциите “Отбранителна политика” и “Политика за сигурност и отбрана”. Завършил е Националния университет по отбраната на САЩ във Вашингтон, където се получава солидна подготовка във военнополитическата област, управление на държавата и международни отношения. Познава във висока степен ситуацията в различни звена в НАТО и Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа (в Монс), където е бил на изпълнителска и ръководна длъжност. С новите му функции на вицепремиер по вътрешен ред и сигурност се свързва и работата му преди години като началник на департамент “Трансформации” в Центъра на НАТО за борба с тероризма в Анкара, Турция. Бил е аташе по отбраната във Вашингтон, САЩ. Парадокс е, че човек с такава квалификация и компетенции би си позволил да заеме страна, както го обвиняват сега. Затова, когато апелира за неутрална позиция на страната ни, Янев наистина имаше нещо предвид. Скоро ще стане ясно какво.