0
  • Предупредиха за опасност на вота да ходим също със зелен сертификат
  • Борисов: Нужен е локдаун за правителството - да си ходи

ГЕРБ също официално поиска оставката на здравния министър Стойчо Кацаров заради въвеждането от днес за утре на зелен сертификат.  Те поискаха връщането на зелените коридори за ваксиниране на хората. Предупредиха за опасност на вота да ходим също със зелен сертификат, като изтъкнаха, че това ще е тежко погазване на конституцията. Повод пък е изказване на самия Кацаров по-рано пред деня.

  • Предупредиха за опасност на вота да ходим също със зелен сертификат
  • Борисов: Нужен е локдаун за правителството - да си ходи

ГЕРБ също официално поиска оставката на здравния министър Стойчо Кацаров заради въвеждането от днес за утре на зелен сертификат.  Те поискаха връщането на зелените коридори за ваксиниране на хората. Предупредиха за опасност на вота да ходим също със зелен сертификат, като изтъкнаха, че това ще е тежко погазване на конституцията. Повод пък е изказване на самия Кацаров по-рано пред деня.

Според ГЕРБ въвеждането на зелен сертификат е дискриминационно и би било приложимо само, ако са ваксинирани по-голямо количество хора,както в редица страни от Европа.

Костадин Ангелов предупреди, че няма как да се издаде зелен сертификат след антигенен тест, а това става само след PCR тест. По думите му именно заради този хаос, който са създали, от МЗ подготвяли нова заповед. Според него в паниката и страха си Кацаров е създал голяма каша. Той поясни, че показването на зелен сертификат ще има нулев ефект, защото хората на входа няма да имат право да искат лични документи, за да докажат на кого принадлежи той. "Георги може да влезе със сертификата на Иван", предупреди Ангелов. По думите му след заповедта на МЗ гражданите масово ще тръгнат към лабораториите за зелен сертификат, ще има смесване на потоците и болни и здрави ще се редят на една опашка. "Не остана никакво съмнение, че министърът е некадърен и лъже във всяко едно явяване по телевизията", убеден е Ангелов. И добави: "Радев ясно да избере дали печели избори или да печели животи". Той избори и къде трябва да минат на онлайн обучение според последните данни - Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана, Перник, София -град.

Десислава Атанасова определи като саботаж въвеждането на сертификат при условие, че само 20 % от населението е ваксинирано. "Самодоволната усмивка на Стойчо Кацаров залива ефира, а здравно министерство вместо да контролира процеса,тегли томболи, а юмрукът катери върхове", каза тя.По думите й всеки час на поста на този здравен министър е грубо газене на избора на избора на всеки българин, да живее в свободна и демократична държава.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също се появи на брифинга, като поясни, че кризата се ползва за пиар. Той започна да цитира изказвания на Радев в ранния стадий на пандемията, когато той е критикувал кабинета на ГЕРБ. "Българите умират не заради коронавируса, а най-вече заради хауса при управлението на кризата. Мерките са пожарни и закъснели. Използването на кризата с пиар води до загуба на човешки живот.", цитира Борисов думите на Румен Радев. Борисов разкритикува действията на служебния кабинет и обяви в провал ваксинационната кампания. Лидерът на ГЕРБ изтъкна още, че едва преди дни Радев се е сетил, че има коронакриза, инфлация и скок на цените. Пак с цел пиар събрал и енергийните дружества. Той напомни, че месеци наред ГЕРБ предупреждават за скока на цените и за липсата на ваксинационна кампания. Разкритикува Радев, че се е присмял на евролидерите, че публично са се ваксинирали. "Хората се нуждаят от лидерите си, за да видят, че не ги чипират ",аргументира се Борисов.

Той уточни, че би запитал премиера и енергийния министър защо още май месец, когато токът на борсата е бил 170 лева, са допуснали да скочи.  "Кое донесе цената на тока да скочи 4 пъти?", попита той.

Обвини властта, че от вторник за четвъртък са въвели зелен сертификат. Това означавало, че на всеки вход трябва да има портиер да проверява. "Какви ще са тези хора,които нямат право да искат лични данни. Кой ще провери дали не са фалшиви сертификатите?", попита Борисов.

Лидерът на ГЕРБ обвини Радев, че сменил почти всички кадри с негови хора. Коментира и казуса с кораба "Вера Су" и се пошегува, че ще имаме най-големите водорасли. Ако изплискало и на вън, можело да отиде и на бурените, което щяло да е добре за туризма. "Сега Минеков може да вземе ковчега и да го закара пред министерството на здравеопазването",каза Борисов. Разкритикува Кацаров за думите му, че близки го търсят за легла в болниците , дори намерил такива, защото все още имало свободни. "Той дори не се свени", каза Борисов. И добави: "Не виждам кое правителство ще се справи с тази криза". Той поясни, че трябват драстични мерки в енергетиката. И попита Радев какви са мерките за битовите потребители на ток след 1 януари. Борисов изтъкна, че за Радев явно е важно да спечели вота, а след това ще хвърли вината на министрите, все едно не ги е назначавал и не е кадрувал.

Борисов посочи, че Кацаров е маша и по случайно е попаднал в МЗ заради лобистки интереси. "Всичко ще си дойде с оставката на Радев на изборите", каза още лидерът на ГЕРБ. "Репресивната машина на Радев трябва да работи, за да смачка хората", така отговори Борисов на въпроса защо ще се дават близо 50 млн. лева на МВР от ковид резерва. И добави: "За репресии им трябват". "Нужен е локдаун за правителството, да се затвори и да се махне - пълен локдаун. Защото няма успешен министър в нито една сфера. Зеленият сертификат е бягство от отговорност", каза Борисов. Бившият премиер напомни,че от 100 човека само 20 имат ваксина. Той обвини служебният кабинет, че си играят с обществото и попита защо не се иска възстановяване на националния щаб, като помоли да не се сравнява ситуацията преди година и сега.

На въпрос дали ще предложат кабинет на малцинството, Борисов отговори: "Нека първо оживеем. Ние по-възрастните вече сме под риск да оживеем до изборите. Ако така караме със зелен сертификат ще гласуваме", каза той.  "Срам и позор е това, което направи Радев за 5-6 месеца", каза още лидерът на ГЕРБ.