0

Г ЕРБ ще продължи да изпълнява управленската програма на правителството, НС ще продължи да работи въпреки кампанията за вота, а управляващите ще се противопостяват на определени политически кръгове да хвърлят страната в хаос и безвластие. Това стана ясно от думите на шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова в декларация от името на партията за началото на новата сесия на Народното събрание.

ГЕРБ ще продължи да изпълнява управленската програма на правителството, НС ще продължи да работи въпреки кампанията за вота, а управляващите ще се противопостяват на определени политически кръгове да хвърлят страната в хаос и безвластие. Това стана ясно от думите на шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова в декларация от името на партията за началото на новата сесия на Народното събрание.

Дариткова обясни, че новата сесеия започва в разгара на изборната кампания за ЕП, а краят й ще бъде своеобразно началото на тази за местните избори. По думите ѝ със сигурност това ще се отрази на работата на Народното събрание, защото то е място не само за коване на закони, но за сблъсък на политически идеи.

„Като народни представители от управляващото мнозинство ние сме длъжни да осигуряваме законодателния процес, който е в основата на провеждането на политики в различни области на обществения живот. Отвъд предизборните кампании имаме ангажимент да гарантираме изпълнението на програмата на правителството. Още в началото на тази сесия от името на ПГ на ГЕРБ държа да препотвърдя нашия ангажимент към правителството и функционирането на парламента и да дам ясен знак, че активното ни участие в предизборната кампания няма да попречи на работата ни в пленарна зала и в различните парламентарни комисии“, допълни Дариткова.

В изказването си тя засегна от отсъствието на БСП от пленарна зала вече месеци наред. По думите й те са обезпокоени от липсата на БСП не защото НС е блокиран, като отбеляза, че през последните месеци заседанията се провеждат редовно и законодателната работа продължава. Причината за тяхното безпокойство е, че така българските граждани, гласували за БСП на последните избори, са оставени без своето политическо представителство. Дариткова изтъкна, че

парламентарният диалог е подменен от самоцелна конфронтация, която се осъществява извън зала.

Липсата на основната парламентарна сила не е проблем за мнозинството, а за демократичният процес“, каза тя и отрече тезата, че отсъствието на БСП легитимирало уптравлението на ГЕРБ и “Обединени патриоти“. Тя припомни, че на последните избори ГЕРБ е спечелила доверието на 2 млн. българи и е първа политическа сила и именно това е най-силната легитимация. „Едно управление не може да се легитимира от опозицията, а от хората, които са гласували за него“, аргументира се тя.

Дариткова изброи и приоритетите, които ще следват през новия сезон - ще работят за икономиоческото развитие на страната, което да доведе до по-високи доходи, за максимална заетост, няма да увеличават данъците, ще продължи и борбата в корупцията и стъпките за чакалнята на еврозоната и банковия съюз, акцент ще бъде образованието и продължаването на реформата в съдебната система. В тази връзка Дариткова припомни заявката на ГЕРБ за промени в закона, с които да има механизъм за предсрочно прекратяване на тримата големи – шефовете на ВАС, ВКС и главния прокурор. „В България не бива да има недосегареми“, каза тя. Друг приоритет е модернизацията на армията.

Дариткова даде да се разбере, че ГЕРБ знае отговорността на управлението, самокритични са, осъзнават грешките си и даде да се разбере, че управляващите смятат да изпълнят целия си мандат. Те обаче ще се противопоставят срещу всеки опит доверието към ГЕРБ да бъде нарушено и искат да дадат личен пример за носене на политическа отговорност. „Желанието ни е да сформираме нов стил на политическо поведение, който стои отвъд рамките на Прехода.“, каза Дариткова. Тя увери, че

ГЕРБ ще се противопоставя на опитите за дестабилизация на страната и на желанието на определени политико-икономически кръгове да хвърлят обществото в хаос,

както и на опитите то да бъде разделено. Тя изрази надежда този стил да бъде възприет и от останалите политически сили, защото така ще се гарантира пред българите, че властта не е привилегия, а отговорност.


„ГЕРБ сме достатъчно самокритични, за да видим собствените си проблеми и достатъчно решителни, за да се опитаме да ги решим бързо и безкомпромисно. Нашето присъствие в парламента не е нито самоцелно, нито опит да избягаме от проблемите на реалния живот“, каза тя и добави: „ Ще продължим линията на поведение, която ни задължава да съхраняваме доверието на онези български граждани, които са гласували за нас и чрез политически действия да предотвратяваме всеки опит това доверие да бъде разрушено със съмнение за корупция и злоупотреби. Тази линия на поведение на ГЕРБ няма да приключи с деня на изборите. Независимо от изборния резултат ние ще продължим да демонстрираме висока обществена чувствителност и да реагираме бързо и решително както чрез законодателни промени и с личен пример за носене на политическа отговорност“.

Декларация имаха и от „Воля“, като лидерът на формацията Веселин Марешки определи партията като най-ефективната и конструктивна опозиция. Той допълни, че щеизпълняват своите ангажименти да разобличават всички недъзи, грабежи и корупцията и да принуждават правителството да си изпълнява обещанията.

Караянчева към депутатите: Отнасяйте се отговорно към работата си

Иначе новата сесия започна без проблеми, като за първата регистрация се събраха точно 121 народни предсатавители. В пленарна зала отсъстваха само БСП и ДПС, като причината за отсъствието на последните е мюсюлмансия празник Рамазан.

Шефката на НС Цвета Караянчева поздрави българите с Христос Воскресе заради Великден, а мюсюлманите зареади рамазан. Тя отбеляза и 6 май и 140-годишнина от Учредителното събрание. „Надявам се, че през тази сесия, въпреки предизборната кампания, ние ще продължим да изпълняваме задълженията си на народни представители, за което са ни гласували доверие избирателите“, допълни още тя. Председателят на парламента призова още да се отнасят отговорно към работата си и да се водят от обществения интерес, тъй като това очакват избирателите. „Нека не забравяме, че всеки един от нас със своите действия и морал, с поведението си тук в тази зала и извън нея, със законодателните си предложения и своята компетентност дава общия облик на съвременния народен представител. Нека си пожелаем успешна сесия“, допълни Караянчева.