0

К ак върви гласуването от плажа? Проверка показа, че общо 7771 души са заявили, че ще гласуват по настоящ адрес в района на Бургас.

Как върви гласуването от плажа? Проверка показа, че общо 7771 души са заявили, че ще гласуват по настоящ адрес в района на Бургас.

Дори хората да предпочетат морето и плажа има време да стигнат и до урните, за да гласуват. Сега е сезонът на летните отпуски, но хората, които желаеха да гласуват, които по това време са на почивка, можеха да го направят.

Трябваше да подадат заявление за регистрация по настоящ адрес в хотела или на мястото, където са настанени на изборния ден.

Процедурата за някои се оказа сложна. Във Варна нямаше желаещи туристи и гости, които да са попълнили документите и да гласуват в изборния ден.

"Заведението работи на смени и по този начин се осигурява възможност на всеки един от служителите да стигне до избирателните урни", заяви пред БНТ Велислав Димитров, заместник-управител на заведение на варненския плаж. По думите му е създадена отлична организация.

От РИК-Бургас обясниха, че не става въпрос само за летовници, а и за сезонни работници, както и за хора, които отскоро живеят в Бургас. 4 двойки в Бургас днес ще имат двоен избор, тъй като има планирани 4 сватби на брега на морето.

Отделно има приблизително 160 души българи, които са се записали да гласуват на гръцкия остров Лимнос. Опашки се извиха пред някои от секциите в съседката ни. Певците Братя Аргирови също се редят, за да дадат гласа си.

"Има много добра организация, секцията се намира в общината на едно от селата, 40 човека са гласували до момента, висока е избирателната активност. Смятаме, че ще достигнат до 200 души гласувалите в секциите на остров Лимнос", заяви Десислава Олованова.

По думите ѝ из целия остров са разлепени информационни материали, които насочват с QR код към точното място, където могат хората да пуснат своите бюлетини.