0
Кв ването в интернет на голи снимки и клипчета на бивши гаджета с цел отмъщение отдавна е разпространена практика. Тази тема стана особено болезнена напоследък в САЩ и някои страни от ЕС. В Англия и Уелс, както и в няколко американски щата, тези действия вече се смятат за престъпление и се наказват със затвор. Подобни законодателни промени се обмислят също в Шотландия и Северна Ирландия.
В битката срещу отмъщенията срещу бивши гаджета се включи и Google. По молба на жертвите интернет гигантът вече премахва от търсачката си препратките към голи снимки и клипове. Новината беше съобщена в блога на компанията от вицепрезидента на Google Амит Сингал.
Това решение е логично продължение на дискусията между обществото и IT-корпорациите по повод т.нар. право на забравяне. Преди това Европейският съюз и Google стигнаха до компромис, че ако даден потребител обосновано поиска да бъдат премахнати от търсачката препратки с информация за личността му, желанието му трябва да бъде удовлетворено. Сега случаят с голото отмъщение еднозначно беше приет за достатъчно основание за премахването на линковете, защото подобни снимки и клипове нанасят огромна морална щета на жертвата и вредят на репутацията й.
„Самите ние не можем да изтрием изображенията от сайтовете. Но при постъпило искане сме в състояние да премахнем линковете към тях в търсачката си. Надявам се, че това ще помогне”, написа Амит Сингал в блога на Google.
Една от жертвите – 24-годишната Аниша – разказа пред Би Би Си, че фотографии с цел мъст, публикувани от бившия й приятел, мигновено се разпространили из различни сайтове и сега й пречат да си намери работа. Освен това момичето било засипано с негативни коментари в социалните мрежи, в които потребителите обвинили самата нея за публикуването на тези снимки. Бившият на Аниша е един от първите, засегнати от новото законодателство, и вече е осъден на 6 месеца затвор в Ню Джърси.
Друга пострадала – Криси Чембърс – също настоява за съдебно преследване на бившия си приятел от Великобритания. Тя иска да получи от него извинение и парична компенсация и е сред активистките за контрол върху разпространението на лични материали със сексуален характер. В момента Криси излиза с жена.
Проблемът с разпространението на голи снимки и клипове с цел мъст ангажира и социалните мрежи. От тази година правила за блокиране на такива материали бяха въведени от Instagram и Twitter.
Въпреки очевидната вреда от отмъщението чрез голи снимки и клипове се намират и противници на контрола върху съдържанието. Те се опасяват, че премахването на линкове към информация от какъвто и да било характер ще ускори внедряването на интернет цензура в някои държави.