0

С пагетите наред с пицата са двата най-разпознаваеми и с най-много варианти италиански специалитета. Смята се, че те лесно се усвояват от организма, в каквато и да е форма. Макар че в Далечния изток също спорят коя е родината на това толкова универсално ястие. Там обичат да правят спагети и от ориз. Каквито и да са спагетите, те определено са вечеря за шампиони. Не случайно преди големите маратони – както на световни и олимпийски игри, така и на специалните пробези, на вечерята преди състезанието състезателите по традиция и в повечето случаи хапват спагети. Ето няколко идеи за спегети и други видове паста, видени в matekitchen.com, където много добре всичко е обяснено и с видеовариант на всяка една рецепта. А там има и добра калкулация кое колко ще струва на портфейла ни.

С доматен сос и кюфтенца

Продукти: За доматения сос: 500 г спагети; 2 големи консерви стерилизирани домати на кубчета; 3-4 скилидки чесън; 2-3 дафинов лист; 1/2 ч.л. чили; 1 ч.л. сух босилек; 30 мл зехтин; За кюфтенцата: 500 г телешка кайма; 100 г пармезан; 70 мл прясно мляко; 2 филии хляб; 1 яйца; 2 скилидки чесън; 1/2 връзка магданоз; 1/2 ч.л. червен пипер; 1/2 ч.л. риган; 250 мл олио за пържене; сол на вкус; черен пипер на вкус; Инструкции: За кюфтенцата накиснете хляба в млякото. В купа сложете каймата и към нея прибавете добре изстискания хляб, пармезана, накълцания чесън, магданоза, яйцето, ригана, черния пипер и солта.  Омесете каймата добре и я оставете за десетина минути да поеме вкусовете. През това време сложете тиган на котлона и загрейте добре олиото. Изпържете малки кюфтенца и след като са готови, ги извадете върху кухненска хартия да се отцедят. За доматения сос в нагорещена мазнина запържете за кратко нарязания чесън, чилито и дафиновия лист. Налейте доматите и варете около 15 минути, като разбърквате от време на време. Подправете соса с босилека, солта и черния пипер. Варете още около 15 минути и добавете кюфтенцата. Оставете на котлона за около 10-15 минути, след което дръпнете от огъня. Сварете спагетите според указанията на опаковката. Сложете ги в доматения сос, разбркайте добре и поднесете с кюфтенцата. Правилото, когато правите спагети с доматен сос и кюфтенца, е: не сосът отива при пастата, а обратното – пастата в тигана при соса. Затова е важно спагетите да са ал денте – тъй като имат още малко готвене след варенето. Ако ги направите идеално сварени, след това със соса ще станат неприятно меки. Питие: Този доматен сос е с доста силен аромат и червеното вино би било подходящо, например сира, но и розето на е за подценяване.

matekitchen

В гювече

Продукти: 1 пакет спагети - - 2.40 лв; 800 г сос болонезе (от рецептата ни за сос болонезе); 200 г кашкавал; 50 г масло; 1 стрък пресен босилек; Приготвяне: Сложете тенджера с вода на котлона. След като заври, сложете в нея спагетите и ги варете до готовност. Загрейте маслото в тиган и изсипете в него отцедените спагети. Разбъркайте и добавете соса болонезе. Гответе няколко минути, за да поемат спагетите вкуса и ароматите. Прехвърлете спагетите в гювечета, поръсете ги с настърган кашкавал и запечете за десетина минути, колкото кашкавалът да се разтопи и да се зачерви. Извадете ароматните спагети в гювече от фурната, поръсете с нарязан пресен босилек и поднесете веднага. Питие: Макар по традиция със спагети а се пие бяло, то и тук червеното, особено италианското, вино би било подходящо. Но и българското мерло идеално пасва.

matekitchen

Оризови със свинско и зеленчуци

Продукти: 700 г свински гърди; 3 големи червени чушки; 3  големи моркова; 6-7 печурки; 2 люти чушки по желание; 5-6 скилидки чесън; 3 с.л. мед; 6-7 с.л. соев сос; 50 мл олио; 400 г оризови спагети; Приготвяне: Нарежете месото на ивици с дължина 3-4 см и го запържете в олиото. Извадете го и в същата мазнина задушете чушките и морковите, които също можете да нарежете на ивици с дължина 4-5 см. След като поомекнат, добавете гъбите. След като се задушат, добавете чесъна, след това овкусете със соевия сос, меда, солта и нарязаните на ситно люти чушки. Оставете за още 2-3 минути на котлона и прехвърлете в съд с капак, за да се дозадуши и да остане топло. Сварете оризовите спагети в подсолена вода по указанията на пакета им. След като се сварят, ги охладете със студена вода. Изцедете добре оризовите спагети, прибавете ги към месото и зеленчуците. Оставете 1-2 минути да поемат от вкусовете и сервирайте. Питие: Тук определено бяло вино – ризлинг, шардоне без дъб.

matekitchen

Наполи

Продукти: 400 г спагети; 600 г домати от консерва; 2 скилидки чесън; 1 малк глава лук; 1 морков; 50 мл  зехтин; 2 с.л. сух босилек; пармезан за поръсване; Приготвяне: Сварете спагетите във вряща посолена вода според инструкциите на опаковката. Нарязаните на ситно лук и морков запържете в загрят зехтин заедно със скълцания чесън. Добавете пасираните домати, сухия босилек, черен пипер и сол на вкус. Оставете соса да поври и да се сгъсти. Отцедете спагетите и ги добавете към соса. Разбъркайте и оставете да поврат заедно за няколко минути. Поднесете готовите спагети, поръсени с настърган пармезан. Питие: И тук червено вино е подходящо.