С авокадо
Необходими продукти:
- 1 авокадо
- 2 тиквички
- 200 г кисело мляко
- 1/2 ч.л. кориандър
- 1/2 лимон
- 1 зеленчуков бульон
- 2 стръка магданоз
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
В 1 литър вряща вода натрошете кубчето зеленчуков бульон и сложете нарязаните на кубчета тиквички. Сварете ги за 10 минути, след което ги извадете и отцедете, като запазите бульона. В каната на блендера сложете авокадото, киселото мляко, сварените тиквички, кориандъра, сока от лимона и магданоза и пасирайте до гладко пюре. Получената каша смесете с бульона, в който са се варили тиквичките, подправете със сола, разбъркайте и оставете да се охлади на стайна температура. По желание може да натрошите малко сирене във всяка купичка.
Съвет:
Внимавайте да не купите зелено авокадо. Трябва да е твърдо и пръстите ви да потъват съвсем леко в него. Ако е много меко, го оставете, защото е презряло и ще го изхвърлите. Като го режете, задължително трябва да махнете твърдото парче, което прилича на копче откъм дръжката, защото ножът много лесно се плъзва по него и може да ви се забие в ръката. Едва след това го срежете на две, отстранете костилката и го обелете. Добре узрялото авокадо се бели без никакво затруднение и без нож.
С моркови
Необходими продукти:
За супата:
- 2 тиквички
- 2 моркова
- 1 чушка
- 1 връзка зелен лук
- 1 зеленчуков бульон по желание
- 50 г масло
- 1 връзка копър
- черен пипер на вкус
- сол на вкус
За застройката:
- 4 с.л. кисело мляко
- 2 яйца
- 1 с.л. брашно
Начин на приготвяне:
За супата:
Нарежете тиквичките, морковите и чушката на кубчета и ги сложете в тенджера с около 1 л вряща вода. Към тях прибавете нарязания на ситно пресен лук. Добавете зеленчуковия бульон, черния пипер и маслото. Варете около 15 минути. За застройката смесете киселото мляко, брашното и яйцата до гладка смес. Гребнете с черпак от топлата супа и прибавете с бъркане към застройката. Повторете още 2-3 пъти и върнете застройката в тенджерата. Сипете в купички, поръсете с копър и сервирайте.
Вкусна е и топла, но определено ще ви допадне повече, ако я оставите да изстине или пък да престои до следващия ден и тогава да си я хапнете.
Още на matekitchen.com