Настърган на фурна
Необходими продукти:
- 400 г кашкавал
- 2 ч.ч. прясно мляко
- 30 г масло
- 4 яйца
- 1 к.ч. брашно
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
В купа разбийте с миксер яйцата, млякото и брашното. Трябва да се получи гладка, хомогенна смес. Добавете към нея настъргания на едро ренде кашкавал, сол и черен пипер и разбъркайте.
Разтопете маслото и го разнесете по дъното на тавата, в която ще печете кашкавала. Изсипете сместа и печете на 200 градуса докато ястието започне да се зачервява. Щом се изпече, го извадете, нарежете го на порции и го поднесете веднага с гарнитура според сезона.
Крокети
Необходими продукти:
За крокетите:
- 200 г стар кашкавал
- 1 яйца
- 1/2 връзка магданоз
- 1 с.л. галета
- олио за пържене
За панировката:
- 50 г галета
- 2 яйца
Начин на приготвяне:
За крокетите настържете 200 г стар кашкавал. Прибавете яйцето, черния пипер, нарязания на ситно магданоз и галетата. От продуктите замесете тесто и оформете крокети. Сложете суровите кашкавалени крокети се за десетина минути в камерата на хладилника, за да се стегнат. Извадете ги непосредствено преди пържене.
Панирайте крокетите в яйце, галета и пак яйце. Пуснете ги в силно сгорещена мазнина, колкото да се зачервят и ги извадете в чиния, покрита с кухненска хартия. Поднесете кашкавалените крокети веднага. Можете да ги сервирате със сос по ваш вкус.
Пане
Необходими продукти:
- 600 г кашкавал
- 200 мл хладка вода
- 100 г брашно
- 100 г галета
- 2 яйца
- 100 мл олио
Начин на приготвяне:
За да ви се получи панираният кашкавал, го нарежете на филии с дебелина 2 см и ги сложете в камерата на хладилника за 10-15 минути. През това време разбийте яйцата в дълбока чиния. Загрейте мазнината в тиган. Извадете кашкавала от камерата непосредствено преди да го изпържите. Потопете всяко парче в хладка вода, после в брашно, след това в яйце, галета и накрая отново в яйце. Пуснете в олиото и след като се зачерви, обърнете и изпържете от другата страна. Извадете кашкавала от мазнината и го поставете върху чиния, покрита с кухненска хартия, за да се отцеди от мазнината. Поднесете го топъл, със зеленчуци според сезона. Като спазвате трика със замразяването, можете да си направите както цяло парче паниран кашкавал, така и панирани кашкавалени хапки.
Задушено пилешко
Необходими продукти:
- 4 пилешки пържоли от бут
- 1/2 кг гъби
- 150 г кашкавал
- 150 г пушено сирене
- 250 мл заквасена сметана
- 1 с.л. соев сос
- 1 пилешки бульон
- индийско орехче
- черен пипер
- сол
Начин на приготвяне:
Натрийте пилешките пържолите с подправките. Наредете ги в намаслен глинен гювеч и ги поръсете със соевия сос. Отгоре настържете кашкавал, налейте чаша бульон и ги сложете да се задушават под капак на умерена фурна за около 9-10 минути. Извадете гювеча от фурната и добавете пушеното сирене, нарязано на кубчета. Върнете във фурната, но без капак, за да се разтопи сиренето. През това време запържете нарязаните гъби. Залейте ги с малко бульон и сметаната и бъркайте непрекъснато. Подправете със сол и черен пипер и с така приготвения сос залейте пилешките пържоли. Захлупете гювеча и допечете ястието за още 20 минути.
Панирани гъби
Необходими продукти:
- 8 по-големи печурки
- 100 г кашкавал
- 1 печена чушка
- 50 г сирене
- 1/2 връзка магданоз
- 50 г галета
- 2 яйца
- 100 мл олио
Начин на приготвяне:
Почистете гъбите от пънчетата и ги обелете или почистете с фина четка. Смесете настъргания кашкавал, нарязаната на ситни кубчета чушка, натрошеното сирене и ситно нарязания магданоз. Разбъркайте сместа и с нея напълнете гъбите. Загрейте олиото в тиган. Потопете напълнените гъби в разбитите яйца, после оваляйте в галета, отново яйце и изпържете. Поставете ги върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина. Подредете в плато, украсете с пресни зеленчуци и поднесете.
Още на matekitchen.com