0

Настърган на фурна

Необходими продукти:

  • 400 г кашкавал
  • 2 ч.ч. прясно мляко
  • 30 г масло
  • 4 яйца
  • 1 к.ч. брашно
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

В купа разбийте с миксер яйцата, млякото и брашното. Трябва да се получи гладка, хомогенна смес. Добавете към нея настъргания на едро ренде кашкавал, сол и черен пипер и разбъркайте.

Разтопете маслото и го разнесете по дъното на тавата, в която ще печете кашкавала. Изсипете сместа и печете на 200 градуса докато ястието започне да се зачервява. Щом се изпече, го извадете, нарежете го на порции и го поднесете веднага с гарнитура според сезона.

Крокети

Необходими продукти:

За крокетите:

  • 200 г стар кашкавал
  • 1 яйца
  • 1/2 връзка магданоз
  • 1 с.л. галета
  • олио за пържене

За панировката:

  • 50 г галета
  • 2 яйца​

Начин на приготвяне:

За крокетите настържете 200 г стар кашкавал. Прибавете яйцето, черния пипер, нарязания на ситно магданоз и галетата. От продуктите замесете тесто и оформете крокети. Сложете суровите кашкавалени крокети се за десетина минути в камерата на хладилника, за да се стегнат. Извадете ги непосредствено преди пържене.

Панирайте крокетите в яйце, галета и пак яйце. Пуснете ги в силно сгорещена мазнина, колкото да се зачервят и ги извадете в чиния, покрита с кухненска хартия. Поднесете кашкавалените крокети веднага. Можете да ги сервирате със сос по ваш вкус.

Пане

Необходими продукти:

  • 600 г кашкавал
  • 200 мл хладка вода
  • 100 г брашно
  • 100 г галета
  • 2 яйца
  • 100 мл олио

Начин на приготвяне:

За да ви се получи панираният кашкавал, го нарежете на филии с дебелина 2 см и ги сложете в камерата на хладилника за 10-15 минути. През това време разбийте яйцата в дълбока чиния. Загрейте мазнината в тиган. Извадете кашкавала от камерата непосредствено преди да го изпържите. Потопете всяко парче в хладка вода, после в брашно, след това в яйце, галета и накрая отново в яйце. Пуснете в олиото и след като се зачерви, обърнете и изпържете от другата страна. Извадете кашкавала от мазнината и го поставете върху чиния, покрита с кухненска хартия, за да се отцеди от мазнината. Поднесете го топъл, със зеленчуци според сезона. Като спазвате трика със замразяването, можете да си направите както цяло парче паниран кашкавал, така и панирани кашкавалени хапки.

Задушено пилешко

Необходими продукти:

  • 4 пилешки пържоли от бут
  • 1/2 кг гъби
  • 150 г кашкавал
  • 150 г пушено сирене
  • 250 мл заквасена сметана
  • 1 с.л. соев сос
  • 1 пилешки бульон
  • индийско орехче
  • черен пипер
  • сол

Начин на приготвяне:

Натрийте пилешките пържолите с подправките. Наредете ги в намаслен глинен гювеч и ги поръсете със соевия сос. Отгоре настържете кашкавал, налейте чаша бульон и ги сложете да се задушават под капак на умерена фурна за около 9-10 минути. Извадете гювеча от фурната и добавете пушеното сирене, нарязано на кубчета. Върнете във фурната, но без капак, за да се разтопи сиренето. През това време запържете нарязаните гъби. Залейте ги с малко бульон и сметаната и бъркайте непрекъснато. Подправете със сол и черен пипер и с така приготвения сос залейте пилешките пържоли. Захлупете гювеча и допечете ястието за още 20 минути.

Панирани гъби

Необходими продукти:

  • 8 по-големи печурки
  • 100 г кашкавал
  • 1 печена чушка
  • 50 г сирене
  • 1/2 връзка магданоз
  • 50 г галета
  • 2 яйца
  • 100 мл олио

Начин на приготвяне:

Почистете гъбите от пънчетата и ги обелете или почистете с фина четка. Смесете настъргания кашкавал, нарязаната на ситни кубчета чушка, натрошеното сирене и ситно нарязания магданоз. Разбъркайте сместа и с нея напълнете гъбите. Загрейте олиото в тиган. Потопете напълнените гъби в разбитите яйца, после оваляйте в галета, отново яйце и изпържете. Поставете ги върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина. Подредете в плато, украсете с пресни зеленчуци и поднесете.

Още на matekitchen.com