В последните десетилетия и у нас си проби път световната мода да се прави смути – комбинация от различни блиндирани или пасирани плодове и зеленчуци, в повечето случаи с добавка на различни видове млека. Смутито се води напитка, но е подходяща не само за диети, а и като пълноценен заместител на храненето. Ето няколко превъзходни идеи от matekitchen.com.
С вишни
Продукти:
1 авокадо
1 банан
100 г (или повече) вишни или череши – пресни или замразени
2 портокала за 200 мл сок
200 мл бадемово мляко
10 г кокосови стърготини
лед по желание
Срежете авокадото, отстранете костилката и кората и го нарежете на кубчета. Обелете банана и го начупете на парчета. Махнете костилките на вишните (ако имат такива замразените). Сложете всички продукти в блендера и размесете до еднородна гъста смес. По желание можете да разредите със студена вода до предпочитаната от вас консистенция.
Детокс
Продукти:
1 краставица
2 ябълки
2 стръка селъри
1 парче джинджифил, колкото палец
1 ч.л. ечемичени стръкове на прах
Приготвяне:
Почистете ябълките от семките и ги нарежете. Отрежете двата края на стръковете селъри и ги нарежете на едро. Нарежете на едро и останалите продукти. Сложете всичко в блендер, добавете ечемичените стръкове, налейте 150 мл вода и пасирайте до хомогенна смес. Изпийте готовото детокс смути веднага.
С цвекло и ягоди
Продукти:
1 глава цвекло
1 шепа спанак
1 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. ягоди - пресни или замразени
1/2 ч.ч. боровинки - пресни или замразени
1/2 краставица
лед по желание
Приготвяне:
Измийте и обелете цвеклото и го нарежете на кубчета. Почистете спанака и го измийте добре. Сложете всички продукти в каната на блендера и пасирайте до гъста еднородна смес. По желание може да разредите готовото смути със студена вода.
Магданозено с ананас и водорасли
Продукти:
1 връзка магданоз
1/2 ананас
2 стръка селъри
1 шепа рукола
1 стрък прясна мента по желание
1/2 ч.л. афа водорасли на прах
300 мл пречистена вода
Приготвяне:
Почистете и измийте ананаса с помощта на четка. Обелете и го нарежете, така че да махнете твърдата среда. Измийте руколата, селърито и ментата. Селърито нарежете на едри парчета. Сложете всички съставки в каната на високоскоростен блендер и пасирайте до еднородна смес.
.
С овесени ядки
Продукти за 2 порции:
2 банана
2 ябълки
60 г овесени ядки
400 мл бадемово мляко
2 с.л. кленов сироп или мед
Приготвяне:
Обелете ябълките, почистете ги от семките и ги нарежете на кубчета. Обелете банана, начупете го на парчета и заедно с ябълките го сложете в блендера. Добавете овесените ядки, кленовия сироп и бадемовото мляко и блиндирайте до еднородна смес със средна гъстота. Ако е необходимо, разредете смутито със студена вода.
Бананово с какао
Продукти:
2 банана
150 мл прясно мляко
1 с.л. какао
1 с.л. мед
1 с.л. кокосови стърготини
Приготвяне:
Сложете всички продукти в купата на блендера или пасатора и пасирайте до гладка, хомогенна смес.
Зелено и млечно
Продукти:
150 г спанак
250 мл прясно мляко
1 с.л. мед
20 мл лимонов сок
Приготвяне:
Измийте спанака добре и заедно с останалите продукти го пасирайте в блендера до гладко смути. Поднесете готовото зелено млечно смути веднага в широки чаши.
.
С авокадо, морков и спанак
Продукти:
1 авокадо
1 ябълка
1 морков
1 лимон
1 шепа бейби спанак
20 г пресен джинджифил
1/2 връзка магданоз
1 с.л. ленено семе
2 ч.ч. вода
лед по желание
Приготвяне:
Разрежете авокадото, отстранете костилката, обелете го и го нарежете на кубчета. Обелете ябълката и я почистете от семките. След това я нарежете на кубчета. Магданоза нарежете на едро. Обелете моркова и го нарежете на едри кръгчета, а лимона обелете и почистете от ципите и семките. Измийте и почистете спанака от повредени листа, обелете джинджифила и го нарежете на парчета. Сложете всички съставки в блендера и блиндирайте до еднородна гъста смес. По желание можете да разредите със студена вода или лед до желаната от вас консистенция.
С банан и ягоди
Продукти:
1 банан
200 г ягоди
150 мл прясно мляко
150 г кисело мляко
1 с.л. мед
Приготвяне:
Измийте ягодите и ги почистете от дръжките. Начупете банана на парчета. Сложете плодовете, двата вида мляко и меда в блендер и пасирайте. Може да поднесете с топка сладолед.
Можете и да замените ягодите с други горски плодове според сезона – малини, боровинки, къпини. Важно е да запазите основата от мляко, мед и банани. В случай че ползвате много добре узрели банани, можете да намалите или напълно да изключите меда.
Още на matekitchen.com