0

В последните десетилетия и у нас си проби път световната мода да се прави смути – комбинация от различни блиндирани или пасирани плодове и зеленчуци, в повечето случаи с добавка на различни видове млека. Смутито се води напитка, но е подходяща не само за диети, а и като пълноценен заместител на храненето. Ето няколко превъзходни идеи от matekitchen.com.

С вишни

Продукти:

1 авокадо

1 банан

100 г (или повече) вишни или череши – пресни или замразени

2 портокала за 200 мл сок

200 мл бадемово мляко

10 г кокосови стърготини

лед по желание

Приготвяне:

Срежете авокадото, отстранете костилката и кората и го нарежете на кубчета. Обелете банана и го начупете на парчета. Махнете костилките на вишните (ако имат такива замразените). Сложете всички продукти в блендера и размесете до еднородна гъста смес. По желание можете да разредите със студена вода до предпочитаната от вас консистенция.

Детокс

Продукти:

1 краставица

2 ябълки

2 стръка селъри

1 парче джинджифил, колкото палец

1 ч.л. ечемичени стръкове на прах

Приготвяне:

Почистете ябълките от семките и ги нарежете. Отрежете двата края на стръковете селъри и ги нарежете на едро. Нарежете на едро и останалите продукти. Сложете всичко в блендер, добавете ечемичените стръкове, налейте 150 мл вода и пасирайте до хомогенна смес. Изпийте готовото детокс смути веднага.

С цвекло и ягоди

Продукти:

1 глава цвекло

1 шепа спанак

1 ч.ч. кисело мляко

1/2 ч.ч. ягоди - пресни или замразени

1/2 ч.ч. боровинки - пресни или замразени

1/2 краставица

лед по желание

Приготвяне:

Измийте и обелете цвеклото и го нарежете на кубчета. Почистете спанака и го измийте добре. Сложете всички продукти в каната на блендера и пасирайте до гъста еднородна смес. По желание може да разредите готовото смути със студена вода.

Магданозено с ананас и водорасли

Продукти:

1 връзка магданоз

1/2 ананас

2 стръка селъри

1 шепа рукола

1 стрък прясна мента по желание

1/2 ч.л. афа водорасли на прах

300 мл пречистена вода

Приготвяне:

Почистете и измийте ананаса с помощта на четка. Обелете и го нарежете, така че да махнете твърдата среда. Измийте руколата, селърито и ментата. Селърито нарежете на едри парчета. Сложете всички съставки в каната на високоскоростен блендер и пасирайте до еднородна смес.

.

 .

С овесени ядки

Продукти за 2 порции:

2 банана

2 ябълки

60 г овесени ядки

400 мл бадемово мляко

2 с.л. кленов сироп или мед

Приготвяне:

Обелете ябълките, почистете ги от семките и ги нарежете на кубчета. Обелете банана, начупете го на парчета и заедно с ябълките го сложете в блендера. Добавете овесените ядки, кленовия сироп и бадемовото мляко и блиндирайте до еднородна смес със средна гъстота. Ако е необходимо, разредете смутито със студена вода.

Бананово с какао

Продукти:

2 банана

150 мл прясно мляко

1 с.л. какао

1 с.л. мед

1 с.л. кокосови стърготини

Приготвяне:

Сложете всички продукти в купата на блендера или пасатора и пасирайте до гладка, хомогенна смес.

Зелено и млечно

Продукти:

150 г спанак

250 мл прясно мляко

1 с.л. мед

20 мл лимонов сок

Приготвяне:

Измийте спанака добре и заедно с останалите продукти го пасирайте в блендера до гладко смути. Поднесете готовото зелено млечно смути веднага в широки чаши.

.

 .

С авокадо, морков и спанак

Продукти:

1 авокадо

1 ябълка

1 морков

1 лимон

1 шепа бейби спанак

20 г пресен джинджифил

1/2 връзка магданоз

1 с.л. ленено семе

2 ч.ч. вода

лед по желание

Приготвяне:

Разрежете авокадото, отстранете костилката, обелете го и го нарежете на кубчета. Обелете ябълката и я почистете от семките. След това я нарежете на кубчета. Магданоза нарежете на едро. Обелете моркова и го нарежете на едри кръгчета, а лимона обелете и почистете от ципите и семките. Измийте и почистете спанака от повредени листа, обелете джинджифила и го нарежете на парчета. Сложете всички съставки в блендера и блиндирайте до еднородна гъста смес. По желание можете да разредите със студена вода или лед до желаната от вас консистенция.

С банан и ягоди

Продукти:

1 банан

200 г ягоди

150 мл прясно мляко

150 г кисело мляко

1 с.л. мед

Приготвяне:

Измийте ягодите и ги почистете от дръжките. Начупете банана на парчета. Сложете плодовете, двата вида мляко и меда в блендер и пасирайте. Може да поднесете с топка сладолед.

Можете и да замените ягодите с други горски плодове според сезона – малини, боровинки, къпини. Важно е да запазите основата от мляко, мед и банани. В случай че ползвате много добре узрели банани, можете да намалите или напълно да изключите меда.

Още на matekitchen.com