Б ългарската кухня е като душата на българина – щедра, необятна, топла и изпълнена с любов. Тя също като нашия народ има многовековна история, белязана от кръстопътното разположение на земите ни. Българската кухня може да е безкрайно полезна и здравословна, както и тежка и уморяваща храносмилането до безобразие. Нещо повече, тя е изключително отворена, което й позволява непрекъснато да се развива и усъвършенства. В нея се преплитат всички течения, които съвременната наука за храненето е описала, и това я прави безкрайно гъвкава. Човек може да се храни и само с месо, и изцяло вегански с традиционни български ястия. По-важното обаче е, че каквото и да си изберем от нашенския дебел рецептурник, все ще е неописуемо вкусно, отсичат от matekitchen.com. Ние пък подбрахме няколко невероятно лесни и бързи рецепти.
Мекици от извара
Необходими продукти:
- 500 г извара
- 2 яйца
- 6 с.л. брашно
- 2 с.л. захар
- 5 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Поставете изварата в тенджера и я намачкайте с вилица, за да не останат големи бучки в нея. Добавете яйцето и захарта и разбъркайте. Изсипете 5 пълни супени лъжици брашно в изварата и разбъркайте добре. Можете да добавите още малко брашно, за да станат по-плътни. Или можете да добавите по-малко брашно и тогава мекиците ще станат по-меки. В резултат на това трябва да получите хомогенна маса, от която да оформите мекиците. В тиган сипете олио. Поръсете малко брашно върху чиния. Оформете няколко малки топчета от получената извара и ги поставете върху чиния. По-добре е да правите 4-5 топки наведнъж - толкова, колкото ще се поберат в тигана едновременно. След това едно по едно оваляйте топчетата с извара в брашно, изравнете ги на малки питки (не трябва да са прекалено тънки) и ги сложете в тигана. Запържете за 1-2 минути до златисто кафяво. След това ги обърнете на другата страна и също запържете до златисто кафяво. Повторете, докато сместа ви свърши и сервирайте.
Изварата е бедна на мазнини, а в същото време представлява изключително концентриран протеин. Неутралният й вкус дава много кулинарни възможности. За приготвянето на мекиците ще ви трябва само вилица. Сместа е много гъста и с бъркалка е невъзможно да се работи, докато с вилица ще бъдете готови за броени минути. От количеството брашно, което ще сложите, зависи колко меки ще бъдат. За по-твърди и хрупкави, сложете колкото сме посочили в списъка с продукти. 5-6 лъжици са оптималният вариант, така че тестото да може да се моделира и мекиците да не станат като камъчета.
Зеленчукова супа със застройка
Необходими продукти:
- 3 моркова
- 2 картофа
- 1 глава лук
- 1/2 глава целина
- 1 яйце
- 60 г масло
- 1/2 ч.ч. кисело мляко
- 2 топки фиде
- 1/2 връзка магданоз
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Настържете на едро ренде лука, морковите, целината и картофите и ги пуснете във вряща подсолена вода. След като се сварят, добавете ситно нарязания магданоз, маслото и фидето. Докато фидето се вари, разбийте заедно яйцето и киселото мляко със сол и черен пипер. Разредете застройката с бульон от супата и върнете в тенджерата при непрекъснато бъркане. Оставете супата да поеме от застройката за 10-15 минути и поднесете.
Маслото тук е вълшебната съставка. Не зехтин, защото той дава специфичен дъх на храната, особено когато се затопли. Можете да направите супата по-рядка или пък по-гъста, почти като яхния. Сиренето също е чудесна добавка към зеленчуковите супи.
Яйца на фурна върху пюре от картофи
Необходими продукти:
- 1,5 кг картофи
- 200 мл прясно мляко
- 250 г сирене
- 80 г масло
- 1/2 връзка магданоз
- 8 яйца
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- щипка (5 г) пушен червен пипер
Начин на приготвяне:
Сварете картофите, обелете ги и ги прекарайте през преса или смачкайте добре с вилица. Прибавете прясното мляко, маслото, солта и черния пипер, ситно нарязания магданоз и сиренето. Разбъркайте добре сместа и я разстелете в тавичка, намазана с масло. На няколко места на повърхността направете вдлъбнатина и счупете вътре по 1 яйце. Отгоре наръсете червен пушен пипер. Сложете тук-там масло, след което запечете ястието в умерена фурна, докато белтъкът на яйцата стегне.
За разкош, преди да мушнете тавата във фурната, настържете отгоре малко кашкавал. Ястието се изпича бързо, колкото белтъкът да стегне. Колко да е твърд жълтъкът, е въпрос на личен вкус.
Ракиена салата
Необходими продукти:
- 200 г сирене Дунавия
- 3 домата
- 3 стръка пресен чесън
- 3 стръка зелен лук
- 1 люта чушка по желание
- 100 г маслини
- 1/2 маруля
- 1/2 връзка магданоз
- 30 мл зехтин
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Нарежете доматите и сиренето на кубчета, а зеления лук и чесън на едро. Накълцайте магданоза и лютата чушка и ги смесете с лука и чесъна. На дъното на голяма купа разпределете нарязаната на ивици маруля. Отгоре сложете доматите и върху тях разпределете смесените лук, чесън, магданоз и люта чушка. Отгоре добавете сиренето, посолете, полейте със зехтин, украсете с маслините и поднесете.
Мляко с ориз и ябълково пюре
Необходими продукти:
- 1 л прясно мляко
- 200 г ориз
- 120 г захар
- 30 г масло
- 3-4 ябълки
- 1 щипка сол
Начин на приготвяне:
Измийте ябълките, обелете ги, почистете ги от семките и ги нарежете на кубчета. След това ги сварете в малко вода, докато омекнат. Претрийте ги през гевгир или ги пасирайте до гладко пюре. Сварете ориза в млякото, като разбърквате периодично. След като поеме цялото количество мляко, го разбъркайте старателно с маслото, захарта, щипката сол и ябълковото пюре. Оставете цялата смес да се охлади леко, след което я разпределете в десертни купички.
Дори да го приготвяте без ябълково пюре, просто сложете ориза и млякото в тенджерата и ги варете заедно, докато зрънцата набъбнат и поемат цялата течност. Ако го ароматизирате с ванилия, я добавете в самото начало. Можете да комбинирате с канела. Тя е класическа подправка и за мляко с ориз, и за ябълки, но е въпрос на личен вкус.
Още на matekitchen.com