П рез пролетта тиквичките се възкачват на трона на кулинарията и го държат чак до есента. След откриването на Америка в кулинарията на Стария свят нахлуват различни продукти, сред тях тиквичките имат водеща роля.
Зеленчуков гювеч с пресни подправки
Необходими продукти:
- 4 патладжани
- 4 тиквички
- 4 домати
- 4 големи картофи
- 4 скилидки чесън
- 100 мл зехтин
- 4-5 стръка пресен джоджен
- 3-4 стръка пресен босилек
- 1/3 връзка магданоз
- 100 мл вода
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Измийте и почистете зеленчуците и ги нарежете на големи парчета. Сложете зеленчуците, разбъркани в дълбока тава с диаметър 34 или 36 см. Смесете чесъна със зехтин в блендер и изсипете върху зеленчуците. Поръсете със сол, пипер и нарязаните пресни подправки. Разбъркайте, налейте водата, покрийте тавата с фолио и сложете гювеча да се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна. След 30 минути махнете фолиото и върнете ястието да се допече за още 15-20 минути. Поднесете го охладено.
Не пестете мазнината. Ако сложите по-малко, зеленчуците се варят и стават блудкави. Когато олиото, зехтинът или каквото друго предпочитате, е в достатъчно количество, вкусът става плътен и богат.
Пита с извара и кашкавал
Необходими продукти:
- 3 тиквички
- 250 г извара
- 100 г кашкавал
- 3 яйца
- 2 глави лук
- 2 скилидки чесън
- 1 ч.ч. кисело мляко
- 1 ч.ч. брашно
- 1/2 ч.л. сода бикарбонат
- 3 с.л. галета
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Настържете тиквичките, посолете ги и ги оставете да си пуснат водата. През това време обелете лука и чесъна, нарежете ги на дребно и ги сложете да се запържат в загрятото олио. Изстискайте тиквичките с ръце и ги добавете при чесъна и лука, за да се задушат и те за няколко минути. След това ги дръпнете от огъня и ги оставете да се охладят. В купа сложете киселото мляко и содата. Щом шупне, добавете яйцата, подправките, брашното и изварата и разбъркайте. Добавете изстиналите тиквички и разбъркайте докато се получи хомогенна смес. Намажете тавичка с олио, поръсете я с галета и изсипете отгоре сместа с тиквичките. Печете я на 200 градуса и щом бухне леко и се запече, я изведете, покрийте с настърган кашкавал и върнете обратно във фурната, докато кашкавалът се разтопи и зачерви.
Кашкавалът е, за да омазни добре тиквичките, защото знаете, че те не обичат да им е сухо. Той придава и апетитен червен загар на питата.
Хрупкави тиквички с млечен сос по гръцки
Необходими продукти:
- 1 тиквичка
- 4 с.л. брашно
- 2 с.л. царевично брашно
- 1 ч.л. сол
- черен пипер по желание
- олио за пържене
- 4 с.л. кисело мляко
- 3 стръка копър
- 1 скилидка чесън
Начин на приготвяне:
Нарежете тиквичката на тънки лентички по дължина. Най-добре се получава с белачката за картофи. Прехвърлете лентичките в купа, в която сте сложили студена вода и една шепа лед. Сложете купата в хладилника за 10-15 минути и през това време си подгответе олиото и панировката. В малка тенджерка (която си има капак) смесете двата вида брашно и солта. Разбъркайте добре. По желание може да сложите в панировката черен пипер на вкус. Налейте обилно количество олио в дълбок тиган или тенджера и го сложете да се загрява. Извадете купата с тиквичките от хладилника. Вземете толкова лентички, колкото ще се съберат в тигана, без да го препълвате и ги прехвърлете в тенджерката с панировката. Сложете капака и разклатете енергично, за да се покрият парчетата с брашно от всички страни. Извадете ги и ги сложете в сгорещеното олио. Пържете ги докато придобият приятен червен загар. Извадете ги в чиния, покрита с кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.Процедирайте по този начин докато изпържите всички тиквички. От киселото мляко, чесъна и копъра пригответе сос и поднесете хрупкавите тиквички по гръцки с него.
Лек огретен
Необходими продукти:
- 3 тиквички
- 2 моркова
- 2 сварени на пара картофа
- 3 с.л. брашно от нахут
- 1/4 ч.л. куркума
- 1/4 ч.л. дълъг черен пипер
- 1/2 връзка копър
- 1/4 ч.л. асафетида (подправка от изсушена смола) по желание
- 1/4 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
Измийте картофите, срежете ги на четвъртинки и сложете да се готвят на пара. Включете фурната да загрява на 170 градуса. Измийте тиквичките и морковите. Нарежете тиквичките по дължина на тънки филийки с дебелина 2-3 мм. Обелете морковите и с помощта на белачка по дължина ги направете на тънки лентички. В кръгла форма за печене (или тава) с приблизителен размер 26-28 см наредете в кръг, като редувате тиквички и моркови. Сварените на пара картофи поставете в каната на блендер заедно с подправките, без копъра. Добавете вода и нахутено брашно. Пасирайте добре, залейте огретена и сложете в загрятата фурна. Печете ястието около 30 минути. Сервирайте го леко охладено и поръсено с накълцан копър.
Историческа справка:
Огретенът или просто гратенът е известен със своята фина вътрешност и чудно препечена коричка. Името му се свързва с френския граф Ги ІV от Албон, който решава да се обяви за „савойски делфин“. Той дори нарича имението си в Алпите Делфиния (Dauphinе) и включва в герба си делфинчета. По-късно продава титлата си на краля и престолонаследникът на трона започва да се нарича „дофин“. Междувременно населението в областта Дофин става известно с вкусното си ястие от картофи, което се прочува като огретен „Дофиноа“. Поднася се като самостоятелно блюдо или гарнитура. Обикновено се приготвя от картофи и сирене.
Още на matekitchen.com