0

Б ългарският тим по художествена гимнастика замина с две нови попълнения за Япония. Към ансамбъла бе прикрепена Камелия Стоилова, а към индивидуалните състезателки – Татяна Воложанина, която ще бъде резерва за олимпийските игри на Катрин Тасева и Боряна Калейн.

Българският тим по художествена гимнастика замина с две нови попълнения за Япония. Към ансамбъла бе прикрепена Камелия Стоилова, а към индивидуалните състезателки – Татяна Воложанина, която ще бъде резерва за олимпийските игри на Катрин Тасева и Боряна Калейн.

Всички те заминаха днес за Япония, като първо ще са на лагер в Мураяма преди да влязат в олимпийското село на 1 август. Състезанията при грациите са в края на олимпиадата – от 6 до 8 август.

Водач на делегацията е президентът на БФХГ Илиана Раева, а за Япония тръгнаха и треньорките Весела Димитрова, Михаела Маевска, Бранимира Маркова и Мариана Памукова. Всички получиха лъвчета талисмани от Fibank и китка здравец за късмет.

Ансамбълът ни е сред фаворитите за медалите, след като в Рио 2016 България спечели бронзови отличия.

„Спортистите не обичаме да говорим за медали, когато отиваме на отговорен старт. Надявам се да успеем да помогнем на момичетата да се чувстват спокойни и уверени и да повярват в силите и възможностите си, коментира Раева за тежестта на очакванията. - Ще бъде много тежка олимпиада – конкуренцията е голяма и в ансамбъла, и в индивидуалното“.

Тя сподели, че освен с нови трика, нашите ще се представят и с усложнени съчетания, за да могат да се борят за по-високи оценки.

Раева съжали, че няма да има публика в залата, тъй като тимът ни има голям фенклуб в Мураяма, където за 4-а година ще поведе предолимпийски лагер. „Над 250 души оттам имаха билети за турнира, а сега няма да могат да присъстват. Но пък това може и да помогне на момичетата да са по-спокойни“, каза още тя.

Илияна Раева занесе в залата на „Раковски“ специално осветен в параклиса "Свети Пророк Илия" курбан, с който почерпи за здраве и късмет след последното контролно на грациите преди отпътуването, което съвпадна с имения й ден вчера.

“Това е едно много дълго чакано състезание и нямаме търпение да започне. Възможен ли е медал - разбира се, всичко е възможно. Състезание е, няма как да предвидим какъв ще е краят. Отиваме там да си свършим работата и да си изиграем съчетанията, както сме ги заложили, а ще видим какво ще се случи”, заяви Боряна Калейн на летище “София”, която бе изпратена от семейството и най-близките си, облечени в специално изработени фланелки с нейния лик.

“Мисля, че сме готови - достатъчно сме подготвени. Много по-зряло мисля вече в сравнение в предишната олимпиада в Рио, когато бях резерва на Невяна Владинова. Натрупах много състезания - европейски, световни първенства. Все пак смятам, че това е просто поредното състезание, но ще се борим докрай”, допълни Тасева.