0

К итайския град Шънджън ще забрани яденето на кучета и котки, пише DailyMail. Местните власти са приели нов закон, който забранява изяждането на домашни любимци. По план новите разпоредби трябва да влязат в сила на 1 май. Освен ядене на кучета и котки, в Шънджън се забранява още месото от змии, костенурки и жаби.

Китайския град Шънджън ще забрани яденето на кучета и котки, пише DailyMail. Местните власти са приели нов закон, който забранява изяждането на домашни любимци. По план новите разпоредби трябва да влязат в сила на 1 май. Освен ядене на кучета и котки, в Шънджън се забранява още месото от змии, костенурки и жаби.

В мотивите си местните власти посочват, че забраната е “изискване за всяко модерно цивилизовано общество”. Години наред в Китай се провеждаше фестивал на кучешкото месо.

Готвените промени са невиждани досега в Китай. Причина за тях очевидно катастрофалната пандемия от коронавирус. Властите вече забраниха търговията с диви животни, широко разпространена в страната. Въпреки това редица медии показаха как след постепенното отпадане на ограниченията в Китай, хората продължават да продават диви животни по пазарите при липса на всякаква хигиена.

Засега се смята, че световната епидемия, тръгнала от китайския град Ухан, е започнала точно на животински пазар. Наскоро стана ясно, че е открит т.нар. “нулев пациент” – продавачка на стриди от същия пазар.