0

К ак трябва да изглежда гробното място на един премиер от времето на режима на БКП у нас. А на един бизнесмен, когото са взривили насред столицата?

Как трябва да изглежда гробното място на един премиер от времето на режима на БКП у нас. А на един бизнесмен, когото са взривили насред столицата?

Всеки има някакъв верен отговор според представите или убежденията си, но в последния си път хиляди напълно различни хора са погребани в съседни парцели и често не се различават по стилистика или поддръжка на мястото.

Гробовете на босовете от ъндърграунда от 90-те години на миналия век са лъскави и за тях се полагат максимални грижи, а за тези, в които са положени костите на видни политически личности, решавали с едно постановление на партията съдбата и живота на милиони българи, са скрити от трева до пояса и ангажимента по почистването се поема главно от гробищния парк, а не от близките му или други частни лица, както е по договор. Това показа проверка на „Монитор“ на Централните софийски гробища.

Гробовете на хора, били част от ъндърграунд сцената, като взривения в автомобила си Иван Тодоров-Доктора през 2003 година, разстреляният две години по-късно в Слънчев бряг Георги Илиев, както и убития на Димитровден същата година банкер Емил Кюлев са разположени в 66-и парцел, а този на Димитър Димитров-Маймуняка е разположен на територията на 60-и. Веднага прави впечатление, че грижите за тези и други гробове се полагат от частни фирми, за които по думите на служител в гробищни паркове ценово варират между 1000-5000 лева за едногодишен абонамент.

Четирите паметника са в една и съща стилистика и за разлика от останалите на територията на тези два парцела не са обрасли в трева.

Единствено гробът на сочения за Кръстник на мафията Иво Карамански, погребан в близост до останалите босове, не отговаря на излъскания и издържан в черно стил. За разлика от другите четири гроба, на този на Карамански цветята липсваха, а тревата беше започнала да се прокрадва.

Съвсем други са впечатленията от известния 10-и парцел, където са положени костите на личности, играли главната роля на родната политическа сцена през 20-и век, като генералния секретар на ЦК на БКП Тодор Живков, дъщеря му Людмила Живкова, разстреляния премиер Андрей Луканов и небезизвестния Иван Славков-Батето, намираме заобиколени от изгоряла трева, буци пръст и коренища.

Гробното място на страховития партиен лидер от 50-те години Вълко Червенков е най-скромно и също е непочистено и изоставено, а това на ръководителя на Коминтерна и премиер на страната до 1949 г. Георги Димитров е трудно откриваемо, защото е отделено на територията на 23-ти парцел, а не при останалите политици на 10-и. Гробът на Димитров е засаден със здравец и с положени червени рози за рожденния му ден, но и той е заобиколен от избуяла трева и храсти.

Изцяло почистените и обгрижени парцели на територията на Централните софийски гробища са малко, защото близките на починалите не полагат редовно грижи за тях.

По думите на служител в общинското предприятие за подръжка на парка, става ясно, че гробовете на тези личности, както на силовите босове, така и на политиците, биват посещавани единствено на Задушница и другите най-големите църковни празници, свързани с почитането на паметта на мъртвите.

След като бъдат изпратени в последния им път, тези хора биват забравени, а мястото на погребението им се прехвърля или на частни фирми, или на Централните софийски гробища, споделиха още от общинското предприятие.

СНИМКИ: Крум Стоев