0
Ср ред данни на екзитпол мнозинството гърци са гласували с „не“ (OXI) на състоялия се вчера референдум, съобщи Евронюз. Според агенцията избирателната активност е била 65 процента при необходими 40 на сто от имащите право на глас. На референдума нашите южни съседи трябваше да гласуват дали да приемат, или да отхвърлят новите предложения на кредиторите за реформи в замяна на финансова помощ.
Никой не може да пренебрегва
решимостта на един народ
заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас, който даде гласа си в училище в атинския квартал Кипсели, в който живее. Премиерът каза, че става дума за празничен ден, в който гръцкият народ изпраща много мощен сигнал, че трябва “да живее с достойнство в Европа”.
От своя страна лидерът на главната опозиционна партия „Нова демокрация” - бившият премиер Андонис Самарас, след като гласува, заяви: “Ние казваме “да” на Гърция, казваме “да” на Европа.”
Гръцкият премиер Алексис Ципрас може да направи промени в правителството след вчерашния референдум, съобщи в. “Нафтемборики”.
По данни на изданието в резиденцията на премиера са се провели няколко съвещания в събота с участието на вицепремиера Янис Драгасакис, който е и първи външен зам.-министър (по международните икономически връзки), както и с Евклидис Цаколотос, който е ръководител на гръцкия екип от преговарящи с ЕС, ЕЦБ и МВФ. “На премиера бе препоръчано незабавно
да свика съвета на лидерите
на гръцките партии и да сформира национален екип от преговарящи. Той още не е разкрил плановете си в това отношение. Според наличната информация най-вероятният сценарий е извършването на промени в самото правителство”, пише изданието.
По данни на вестника това е необходимо преди всичко за подобряване на атмосферата на преговорите с европейските партньори. Освен това “мнозина в кабинета и СИРИЗА смятат референдума за повратен момент”, който “може да оправдае промените в правителството”.
За вчера вечерта била планирана среща във финансовото министерство на Гърция. След нея трябвало да бъде отправено питане в Европейската централна банка за увеличаване на лимита на предоставените средства в рамките на програмата за извънредно снабдяване с валута (ELA). Към момента основният проблем е платежоспособността на гръцките банки – има опасения, че те няма да могат да дават пари заради недостиг на средства.
По-рано ЕЦБ реши да не увеличава финансирането на гръцките банки по програмата ELA, която достига 89 млрд. евро. Заради това банките трябваше да спрат работа за една седмица – или до 6 юли. Обемът на частните спестявания в гръцките банкови депозити възлиза на 120 млрд. евро. Банките, раздали кредити и предоставили на ЕЦБ гръцки държавни облигации като залог, нямат ресурси за незабавното връщане на тези средства.
Не липсваха и
оригинални гръцки хрумвания
за агитиране в полза на вот с “Не”. Нова мода в някои заведения е окичването на вратите на дамските тоалетни със снимка на германския канцлер Ангела Меркел, седяща върху тоалетна чиния. Волфганг Шойбле, който е нейният финансов министър, е в същата поза върху вратата към мъжките писоари. “Тези снимки нямат нужда от коментар, те са достатъчно красноречиви”, обясни Рустис, който е продавач в малката закусвалня на булевард “Егнатиа” в Солун. Листовки с огромни букви OXI се въргаляха из целия град вчера, а плакатите, призоваващи за “общогръцко Не”, все още стояха по стените на сградите.
На референдума гърците трябваше да решат дали да приемат условията на кредиторите за реформи срещу кредити. На него не е поставен въпросът за оставането на Гърция в еврозоната, но според чуждестранни наблюдатели народът всъщност прави избор между запазването на еврото и връщането към драхмата, отбелязва ТАСС.