0
Ие естният американски хакер Крис Робъртс е превзел управлението на самолет по време на полет, като е успял да пробие системата за мултимедийно забавление за пътниците. Той дори е отклонил самолета от курса му, заявява ФБР в аргументите си за издаване на заповед за обиск.
Робъртс придоби известност преди близо месец, след като пусна в профила си в Twitter съобщения, че се намира в самолет и може да си "играе" със съобщенията на системата за следене на състоянието на двигателите и предупреждение на екипажа, като например
да пусне кислородните маски
Тогава авиокомпанията United Airlines, на чийто самолет се е намирал Робъртс, го е изгонила, а по-късно му забрани да използва нейните услуги.
Инцидентът привлече вниманието и на ФБР, като бюрото издаде предупреждение към авиокомпаниите да повишат вниманието си към поведението на пътниците и започна обстойно разследване.
Робъртс, който всъщност е създател на лабораторията за киберсигурност One World Labs, в края на април пътувал в самолет на вътрешните линии в САЩ и чрез своя симулатор на полети в лаптопа си успял да пробие защитата на бордния компютър и след това принудил единия двигател самолета да се форсира, като при набиране ни височина, което довело до леко отклонение встрани от предварително набелязания маршрут на полета. Той е бил арестуван и домът му е бил претърсен, иззети са два компютъра, iPad и други електронни устройства. В показанията си при разпита Крис Робъртс разказал, че използвал лаптопа си на борда на самолета, на който имал инсталиран софтуер Vortex , с който си играел на симулатор на полети. Чрез него успял да пробие кода на Thrust Management Computer на самолета, след което използвал софтуера, за да наблюдава трафика от пилотската кабина на самолета. Робъртс  разказал, че е правил това поне няколко пъти от 2011 г. насам. За целта си осигурявал достъп до мрежовия кабел на самолета "Seat Electronic Box", който минава под някои от седалките в салона за пътници.
В Twitter Робъртс обаче отрича да е правил това. "Единственият ми интерес през последните пет години е да подобря сигурността на самолетите. В сегашната ситуация съм посъветван да не говоря много", коментира самият той в Twitter. Робъртс обаче неглижира този съвет и пред
изданието Wired Робъртс споделя доста подробности, като дори описва как хаква самолетите. За целта той се свързва чрез модифициран от него мрежов кабел с една от комуникационните кутии под седалката в самолета. Той обаче допълва, че е превземал управлението на самолет само в симулиран тест във виртуална среда и никога не го е правил по време на реален полет.
Още преди два месеца в интервю за телевизия Fox Робъртс заяви, че "можем да сваляме самолети благодарение на пропуските в системите за мултимедийни забавления". Темата за ниското ниво на сигурност в тези системи се обсъжда отдавна. Въпреки това действията на Робъртс са посрещнати предимно с критика и недоумение от останалите специалисти.
"Не може да промотираш истинската идея за ползите от проучванията за повишаване на сигурността, докато защитаваш проучване, което застрашава живота на стотици невинни", коментира Алекс Стамос, който е главен директор по информационна сигурност на Yahoo.
"Трудно ми е да го повярвам, но ако е истина, заслужава да отиде в затвора", коментира Джейми Бласко, директор на компанията за киберсигурност AlienVault Labs.
Засега срещу Робъртс няма повдигнато конкретно обвинение. Разследването на ФБР все още не е приключило и предстои бюрото да излезе с окончателната си позиция.
Засега експертите нямат обяснение как хакерът успял да поеме контрола върху маневрите на самолета, за които споменава и гледат доста скептично на твърденията на хакера. Крис Робъртс е известен като един от най-големите експерти по киберсигурността в света, който използва своите умения и талант в хакерството за борба със злонамерените компютърни престъпници.