0

"Корнелия Нинова със сигурност влезе в криза, а за цялата система дали е в криза предстои да разберем". Това заяви анализаторът Георги Харизанов пред БТВ.

"Корнелия Нинова със сигурност влезе в криза, а за цялата система дали е в криза предстои да разберем". Това заяви анализаторът Георги Харизанов пред БТВ.

По думите му едно от нещата, които са верни, е, че Нинова е избрана съвсем наскоро пряко и с огромно мнозинство за председател на БСП.

"БСП претърпя тежко поражение. Но особеното е, че партията се позиционира в една ситуация, така че без БСП не може да се реализира нищо в парламента, ако се спазят обещанията, които бяха дадени преди изборите. От тази гледна точка заявленията, които вчера бяха направени, имат своята сериозна политическа стойност. Дали сме в условия на политическа криза, или не, не мога да кажа. Но че такава е възможна, е това, около което трябва да се обединим", допълни политологът Росен Карадимов.

"Ситуацията е доста сложна, вариантите са много. Има математически мнозинства и те са ясни. Г-н Карадимов е прав, че те не биха били възможно, ако се спазят всички предизборни заявки, така че всичко е в ръцете на политиците", обясни Харизанов.

"В ГЕРБ са осъзнати няколко неща. Оставането в опозиция или тръгването на нови избори са осъзнати сценарий и няма проблем с това, както и то какви ползи ще доведе всичко това за обществото. Защото периодът, в който се намираме, е изключително интересен. Това, което не чух, е кой ще е премиер, кой ще отговаря за програмите за устойчиво развитие, кой ще актуализира бюджета. Добре е да има солидни отговори на тези въпроси, за да сме наясно, че можем да избегне политическа криза", каза още Харизанов. По думите му въпросът е кой ще управлява. "Този вот е разделен почти идеално по средата - 50% за системните партии, които до момента бяха в парламента, и над 50% за новите политически сили", допълни Харизанов.

Според Карадимов пък сериозен проблем е липсата на съдържателна кампания и затова сега ние не знаем фундаментални политически и идеологически устои, на които стоят част от играчите, които ще трябва да участват в съставянето на кабинет. "Аз дори не знам "Има такъв народ" вдясно или вляво ли е, какви са ценностите им, управленските идеи", зави политологът Карадимов.