0

П ърва по рода си самостоятелна изложба под наслов „И бди Христос…“ ще открие на 31 август сред алеите в парка при митрополитския дом в Стара Загора един от най-известните съвременни художници-анималисти Светлин Стоев.

Първа по рода си самостоятелна изложба под наслов „И бди Христос…“ ще открие на 31 август сред алеите в парка при митрополитския дом в Стара Загора един от най-известните съвременни художници-анималисти Светлин Стоев.

Живописецът, който е сред най-големите радетели за съхраняването на автохтонната порода на каракачанско куче и от 2001 година, е почетен председател на международната асоциация „Каракачанско куче“ е подбрал 20 живописни платна и малки пластика, повечето от които са свързани с темите Вяра, Бог, Смирение. Поканата да подреди свои творби в двора на митрополията дошла преди малко повече от година при една среща на Светлин Стоев с владиката Киприан по време на пленер в град Мъглиж. Там духовникът останал впечатлен от неговото платно „Вълча сватба“ и предложил художникът сам да подбере картини и пластики, които да бъдат представени пред гостите за именния ден. Заради пандемията обаче нещата около подреждането на експозицията се проточили във времето.

„Почти всички картини са рисувани през карантинните месеци. Вероятно това е причината в някои от тях да има повече смирение, може би малко мистика, неща, които определени не са ми присъщи. Любимите ми каракачанци останаха на трети, а може би и на четвърти план…“, споделя художникът, като уточнява че тази порода кучета съчетава в едно чертите на ангела и звяра. На звяра, защото може да победи глутница вълци , а на ангела – защото никога няма да скочи на дете или на агнета и овце от стадото, поверено им да пазят. Времето си Стоев напоследък разкъсва между рисуването, ваенето и писането – съвсем наскоро се очаква бял свят да види третата му белетристична книга , която е с работно все още заглавие „Вълче лято“. Изложбата „И бди Христос…“, която е 23-та по реда си самостоятелна за анималиста  ще има само 24 часа живот, картините и пластиките ще се завърнат отново в ателието му привечер на 1 септември.