0

Я стия от смляно месо присъстват във всички национални кухни. А и някои по една или друга причина не постят. Ето няколко идеи от нашенската кухня за различни видове кюфтенца и сарми, забелязани в gotvetesmen.com.

Винена яхния

Продукти: 250 г кайма; 2 ч.л. чубрица; 1 ч.л. млян кимион; 1 к.ч. олио; 3 глави кромид лук; 3 моркова; 2 ч.л. червен пипер; 2 домата от консерва; 1 кубче телешки бульон; 2 дафинови листа; 2-3 стръка нарязана целина; 1 ч.л. млян черен пипер; сол на вкус; няколко зърна черен пипер; 1/2 ч.ч. червено вино; 1 с.л. брашно; магданоз за наръсване; Приготвяне: Каймата се омесва с чубрицата, кимиона и смления черен пипер. Оформят се малки топчета, които се изпържват в олиото за около 8-10 минути. Изваждат се с решетъчна лъжица и в същото мазнина се задушават нарязаните на ситно кромид и моркови. Прибавя се червеният пипер, разбърква се и се слагат доматите, настъргани на едро и 2 ч.ч. от разтворения бульон. Пускат се да врят кюфтенцата и се прибавят останалите подправки. Вари се на тих огън под похлупак. Десет минути преди да се свали от огъня се добавя виното. Когато винената яхния с кюфтенца е готова, се сипва размитото в малко студена вода брашно. Разбърква се, оставя се за около 3-4 минути на огъня, преди яхнията да е готова. Винената яхния с кюфтенца се наръсва се с магданоз. Питие: Принципът е, каквото вино има в приготвянето на ястието, такова се пие и после. В случая – червено.

Вълчи семки

Продукти: 800 г кайма; 100 г кашкавал; 100 г сирене; 1 малка глава кромид лук; 1 филия бял хляб без кора; 200 мл вода; 1 кг консерва домати; 2 малки глави лук; 10-на скилидки чесън; сол и черен пипер; розмарин; 1 с.л. мед или захар; 4-5 с.л. олио или зехтин; 150-200 г черни маслини; 2 с.л. нишесте или брашно; Приготвяне: Сиренето и кашкавалът се настъргват на ситно ренде, лукът се нарязва на ситно. Каймата се омесва заедно с тях и останалите продукти, като хлябът се накисва във вода, изстисква и накъсва на ситно. Поставя се тенджера с вода - около 700 мл да заври, като се сложи сол на вкус. Оформят се малки кюфтета - колкото орех. Пускат се в заврялата вода, колкото да се бланшират и се изваждат с решетка или гевгир. Бульонът се прецежда и връща в тенджерата. Доматите се пасират заедно с лука и чесъна и се добавят към бульона. Прибавят се маслините, олиото и захарта. След като сосът заври, се връщат кюфтетата. Добавя се стрък розмарин. Вълчите семки се оставят да поврят половин час. Подправя се със смлян черен пипер. Сосът се сгъстява с размитото във вода нишесте или брашно. Питие: Любимо червено вино, но опитайте и с розе, може да ви хареса. Бирата също е подходяща.

Кюфтенца в гърне

Продукти: 2 глави кромид лук; кимион; черен пипер; 500 г кайма; брашно; олио; 1-2 чушки; 2 моркова; 100 г гъби; 2-3 с.л. краве масло; 1 кофичка сметана; 1 ч.ч. бульон; сол; Приготвяне: Едната глава кромид се обелва и настъргва. Омесва се с каймата, кимиона и черния пипер. Оформят се кюфтета, овалват се в брашно и се изпържват в олиото. Втората глава кромид се обелва, нарязва се на ситно, нарязват се и морковите, чушките и гъбите и продуктите се задушават в маслото. В гърнето се слага половината от задушените зеленчуци, след това кюфтетата и пак зеленчуците. Заливат се със сметаната и бульона. Кюфтенцата в гърне се пекат с похлупен капак на умерена фурна (180 градуса). Питие: Червено вино – българско мерло, каберне совиньон и т.н. Но може да опитате и с бяло, например кианти.

Манджа с доматен сос и царевица

Продукти: 500 г кайма; 3 с.л. сварен ориз; 1 яйце; 1-2 скилидки чесън; 1 глава лук; 2 стръка зелен лук; 1 чушка; 3 с.л. доматено пюре; 1 с.л. брашно; 2 с.л. олио; 1 малка консерва царевица; сол и подправки на вкус; 500 мл вода; магданоз; Приготвяне: В купа се разбърква каймата, оризът, яйцето и сол на вкус. Трите вида лук и чушката ситно нарязани се запържват с олиото в тавата в която ще готвите ястието. Доматеното пюре се разрежда с водата, в която е размито брашното и се сипва при зеленчуците. Оставете соса да заври и подправете на вкус. Направете от каймата малки топки и ги пуснете във врящия сос. Кюфтенцата трябва да са в соса до половината, а не да ги покрива. Сложете фолио и задушете около 10-15 минути, след това го махнете и варете още 5-7 минути. Добавете царевицата, като я поставяте между кюфтетата и варете още 2-3 минутки. При сервиране поръсете с нарязан магданоз. Питие: Червеното винаги е на почит в нашенската кухня, макар тук да има и мексикански привкус. Може да пробвате също сухо бяло вино, като шардоне без дъб, пино блан или семийон.